banner-image

Zbog visokoh cena ratarskih biljaka opada interesovanje za uzgoj začinske paprike

Po raspoloživim podacima začinska paprika u Srbiji gaji se na površini oko 2.500 hektara.

Proizvodnja te povrtarske kulture počela je u ataru Bačkog Petrovca gde se očekuje da bude posejana na oko 300 jutara. Površine će, kako navode proizvođači, biti manje od prošlogodišnjih jer su cene drugih poljoprivrednih kultura prihvatljivije i manje zahtevne u ulaganjima.

U Bačkom Petrovcu proizvodnja paprike je tradicija kaže Fedor Danko, ugledni poljoprivredni proizvođač ujedno i organizator proizvodnje ispred zemljoradničke zadruge „Seme“ u Kulpinu. On kaže da je ove godine manje interesovanja za gajenje začinske paprike jer je to zahtevna biljna vrsta u pogledu agrotehnike ali i radne snage. Uz navedeno, visoke su cene ratarskih kultura naglašava Fedor Danko.

-Mogu Vam reći da je interesovanje za gajenje začinske paprika malo opalo, jer je repromaterijal otišao gore, gorivo je problem, paprika je zahtevna biljka, traži puno navodnjavanja i zaštite, a veliki je problem i radna snaga. Ako paprika rodi puno nema ko da to obere, kazao je Danko.

Rastislav Pucovski ubraja se u veće proizvodjače začinske paprike u Bačkom Petrovcu i ove godine tu biljnu vrstu posejaće na oko 15 hektara. Setva je počela kaže Rastislav dodajući da je začinska paprika isplativa biljna vrsta i da je proizvode i pored toga što su sada mnogo profitabilnije druge poljoprivredne kulture.

-Isplativa je proizvodnja kada je prinos dobar, radimo na tim površinama jer je bolje bilo od gajenja ratarskih kultura. Sada kada su cene ratarskih kultura bolje, diskutabilno je šta je isplativije, ali mi nismo odustali od gajenja začinske paprike, rekao je Pucovski.

Kako god, naši sagovornici saglasni su u oceni da je važno proizvesti kvalitetnu začinsku papriku, dobrog roda uz obezbedjen plasman kod otkupljivača.

Izvor:RTV