banner-image

Tinto oblaci nad Srbijom

Planski dokumenti u Republici Srbiji, usvajaju se kao opšti akti – uredbama Vlade, a ne u formi upravnih akata.

Zbog toga su ograničene mogućnosti uključivanja javnosti u postupak usvajanja planova, odnosno uskraćen je prostor za eventualno preispitivanje ili osporavanje usvojenog planskog dokumenta.

Prema trenutnoj pravnoj praksi, planovi koji su usvojeni uredbom, uključujući i Prostorni plan područja posebne namene Jadar, mogu se osporavati samo u domenu njihove ustavnosti i zakonitosti, pred Ustavnim sudom, a o (ne)delotvornosti ovog pravnog sredstva moglo bi se govoriti.

Zašto uopšte pišem o ovome, zar projekat nije otkazan, prostorni plan ukinut? Redovi koji slede pokazaće da je trenutna situacija u vezi sa ovim projektom ipak daleko složenija.

Prostorni plan područja posebne namene (u nastavku: PPPPN), usvojen zarad sprovođenja projekta otvaranja rudnika i postrojenja za preradu ruda bora i litijuma u Jadru, ukinut je početkom godine političkim, a pravnički vrlo spornim, aktom Vlade Republike Srbije.

Na taj način, ostavljeno je dovoljno prostora da se, presekavši prve zrake prolećnog sunca, nad jadarskim poljima ponovo nadviju tinto (crveni) oblaci.

Uz to, samo retkima je poznata, a u javnosti gotovo i da ne postoji, informacija o projektima koji su započeti upravo na osnovu „ukinutog“ prostornog plana.

Ti projekti pritom nemaju neposredne veze sa rudarenjem.

Još manje je poznato koji od takvih projekata su obustavljeni, a koji pak nisu, iako je sporni prostorni plan ukinut, pa bi i započeti projekti trebalo da budu zaustavljeni, po sili zakona.

Pažnju javnosti nisu privukli ni projekti koji za svoj formalni osnov nemaju sporni plan, a zapravo služe za uspostavljanje infrastrukture neophodne za sprovođenje projekta „Jadar“ i povezivanja ovog basena sa takozvanim valjevskim basenom, kao što su novi gasovod, brza saobraćajnica ili železnica, između Valjeva i Loznice, ali ni infrastrukturni projekti koje čak i formalno sprovodi Rio Sava Exploration.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je na svojoj internet stranici da su obustavljeni postupci za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje dalekovoda 110kV između Valjeva i Loznice, i priključnog razvodnog postrojenja 110 kV Jadar.

U oba slučaja, zahteve je podnelo Preduzeće za geološka istraživanja Rio Sava Exploration D.O.O. Beograd.

U vezi sa navedenim, zaključeni su i odgovarajući ugovori pojedinih javnih preduzeća sa Rio Sava Exploration, pa ipak, javnosti nije poznato jesu li takvi ugovori i dalje na snazi.

Slično, i dalje je otvoreno pitanje aranžmana Puteva Srbije sa Rio Sava Exploration u pogledu izgradnje već čuvene obilaznice oko Loznice.

Nepoznanice u pogledu broja, vrste i obima infrastrukturnih i drugih projekata započetih radi realizacije projekta Jadar, odsustvo informacija o tome da li se projekti i dalje sprovode, uprkos ukidanju PPPPN Jadar, pa sam način na koji je ovaj planski dokument ukinut, ostavljaju dovoljno prostora za pitanje: Jesu li oblaci nad Srbijom i dalje tinto?

Autor je advokat pripravnik u Klinici za pravo zaštite životne sredine

Izvor: Danas