banner-image

Brnabić: Robne rezerve su pune, zloupotrebe će biti kažnjene

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da su robne rezerve pune i da građani Srbije i privreda ne treba da brinu, poručivši da će nakon istrage o mahinacijama u robnim rezervama odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

Brnabić je, prlikom obilaska radova na deonici puta Prolom Banja–Begovića grob u Topličkom okrugu, istakla da je najvažnije da domaće potrebe uvek budu zadovoljene, da budemo u tom smislu potpuno bezbedni, što, kako je ocenila, sada i jeste slučaj.

Ona je predočila da su proizvođači i trgovci, tražili nešto veće kvote za izvoz, da se dozvoli za mesec dana izvoz od 350.000 tona kukuruza i pšenice, dok je država dozvolila 150.000 tona.

U tom kontekstu, premijerka je najavila da će u utorak ponovo održati sastanak sa udruženjem “Žita Srbije”, kako bi se videlo koji su dalji koraci.

Brnabić je podsetila na to da je da Vlada dozvolila izvoz za Albaniju i Severnu Makedoniju, ali da u ovom trenutku nije ni približno dostignut nivo izvoza u odnosu na postignute ugovore.

Prema njenim rečima, ne postoji bojazan i Srbija svega ima i previše, te je zato i dozvoljen izvoz, ali uz kvote, kako bi sve moglo da bude kontrolisano.

Koliko se i koje robe čuva kod privatnika i kako se vrši kontrola, objasnila je ona, zavisi od vrste robe, a kontrolu vrše Direkcija za robne rezerve i određena ministarstva.