banner-image

Još 90 kuća na selu dobilo stanare

U Palati Srbija danas je održana druga sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2022. godini.

Na današnjoj komisiji dodeljeno je 90 seoskih kuća i to za 13 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 13 samohranih roditelja i 64 porodica sa teritorije čitave Srbije.

-Izabrana kuća u selu Torak opštine Žitište ima 64 m2 i 7 ari placa i staje 399 hiljade dinara. Novi zahtevi stižu svakodnevno izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Kupusina i Sonta), Ada (sela Utrine, Mol) i Bač gde se ovog puta u selu Plavna nalazi i najveća seoska kuća od 268 m2.

U opštini Pirot, gde su se procenjene vrednosti kuća kretale od 800.000 do 1,1 miliona dinara, dodeljena su sredstva za 2 kuće, od 103 m2 u selu Blato i 75 m2 u selu Izvor.

Iz Vlasotinca jedna porodica je otišla u selo Ladovica gde je za 1,1 miliona dinara našla kuću od 56m2 i 4 ari placa.

Sredstva za kupovinu seoskih kuća se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Za bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici/ce do 45 godina života. Kuća, prema uslovima konkursa, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara.

U prošlogodišnjem ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.