banner-image

Otvoreni Balkan članicama štedi i novac i vreme

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i EU integracije Vedrana Ilić izjavila je  da Srbija u narednom periodu  očekuje 1,5 milijardi dolara uštede od “Otvorenog Balkana” i stvaranja regionalnog ekonomskog tržišta, te izrazila očekivanje da će i ostale zemlje pristupiti ovoj regionalnoj inicijativi.

Ilić je učestvujući na centralnom panelu „Jahorina ekonomskog foruma“ posvećenog „Otvorenom Balkanu“ istakla da je cilj te inicijative stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, kao i da je „Otvoreni Balkan“ namenjen građanima i privredi.

Ilić je podsetila da je inicijativa “Otvorenog Balkana” započela pre 30 meseci i da su joj do sada pristupile Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Ta regionalna inicijativa skraćuje čekanje na granicama, pre svega kamiona, ubrzava kretanje stanovnika tri zemlje koji granicu prelaze samo sa ličnom kartom, te olakšava kretanje radne snage. naglasila je Ilić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se radi o inicijativi koja pruža puno benefita i velike prilike zemljama koje joj pristupe. On je naveo da veće tržište, u ovom slučaju od 18 do 20 miliona ljudi, otvara veće mogućnosti.

U diskusiji o “Otvorenom Balkanu” navedene su procene da bi ova inicijativa mogla da generiše rast bruto društvenog proizvoda, te da bi “zeleni koridori” za prelaz granica omogućili uštedu od 800 miliona evra.

Istaknuto je da prevoznici godišnje gube 26 miliona sati zbog čekanja na graničnim prelazima u regionu, što značajno poskupljuje troškove transporta.

Dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2022” održava se na Jahorini pod pokroviteljstvom predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Saveta ministara, a okupio je više od 400 učesnika iz desetak evropskih zemalja.