banner-image

Selo Mokrin, prvo digitalno selo u Srbiji

 Projekat je pokrenuo istraživačko-razvojni institut „Biosens“, u saradnji sa kompanijama „Delta“ i „Mokrin haus“. 24-og maja projekat će biti i zvanično predstavljen u tom mestu, a plan je da se u narednom periodu proširi i na druga sela u Srbiji.

Digitalno selo, svojevrsna je nadogradnja već poznatog Biosensovog projakta Digitalna farma. Ideja je da u njega budu uključeni, za početak poljoprivrednici iz Mokrina, koji će imati mogućnost da u svom svakodnevnom radu koriste digitalne platforme i informacione tehnologije.

„Mi smo već počeli da radimo od kraja prošle godine tako da je interesovanje prilično veliko, mi smo jako zadovolnji, kao i ljudi koji učestvuju u tom projektu, na svakih nedelju dve se organizuju predavanja u Mokrin hausu. Oni koji su pristupili projektu imaju prilike da nauče nešto novo i da na konkretnim primerima vide kako to digitalni servisi ulaze u poljoprivredu“, Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens.

Info dan, tačnije zvanično predstavljanje projekta biće 24. maja u Mokrin hausu, kada će se o detaljima projekta upoznati ne samo poljoprivredni proizvođači, već i potencijalni partneri, kako bi ideja digitalne poljoprivrede nastavila da živi u punom smislu.

„ To bi značilo da je kvalitet života na selu značajno unapređen, da se granica između sela i grada gubi, jer sve ono što imate u gradu kroz digitalne servise možete da dobijete na selu, da se zarada i profit povećaju od poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens.

Projekat će u Mokrinu trajati tri godine, a plan je da zaživi i u drugim selima u Srbiji, te da naša zemlja postane pionir digitalne poljoprivrede u Evropi.

Izvor: RTV