banner-image

Nedimović: I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno pšenice i hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi za RTS da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Kako kaže i jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane. – Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo – kaže Nedimović.

Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da imamo dovoljne hrane da možemo da je izvozimo.

– Srbija mnogo više proizvede nego što sama može to da ili da pojede naše stanovništvo ili da se koristi uopšte za sektor stočarstva – kaže Nedimović.

Dodaje i da će uvek u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije.

– Prvo moram da kažem Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu – Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, i kukuruza i ulja, brašna i mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije – kaže ministar.

Navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju koje je najavio za 6. maj izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.

– Ali ja mogu da vam kažem da ne samo da je Vlada odobrila izvoz jer stanje useva je bar što se tiče pšenice, uljene repice i nekih ostalih stvari, sve onog što sada ne teče setva je u takvom dobrom stanju, imamo i dovoljno i u skladištima, da možemo sebi odnosno našim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama da omogućimo izvoz – kaže Nedimović.

Podseća da su prekjuče donete odluke o izvoznim kvotama.

– Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota – dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja – navodi ministar.

Ističe da građani nemaju razloga za strah da neće ostati dovoljno za njih.

– Mi vodimo računa o bilansima i ne da ima dovoljno za Srbiju, nego što se tiče pšenice mi možemo maltene i jednu žetvu da preskočimo i opet ćemo imati dovoljno hrane – ističe ministar.

Kako kaže, gleda se da u svakom trenutku budu zadovoljni i poljoprivredni proizvođači i sa druge strane potrošači.

– A i da trgovci odnosno izvoznici mogu to da izvezu iz jednog prostog razloga – jer mi mnogo više imamo nego što je to nama potrebno – navodi Nedimović.

Upitan da li građani treba da brinu da li će imati dovoljno mleka, odgovara da ga ima dovoljno, čak, kako kaže, i za izveze.

Poručuje i da je celi državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem uključen u rešavanju svih problema i eventualnih izazova koji se mogu pojaviti u sektoru hrane