banner-image

Udružena sadnja: Šta saditi uz PARADAJZ

Postoje biljke koje dobro funkcionišu uz paradajz i pomažu mu da bolje raste, bude jači i da ima ukusnije plodove. Takođe, postoje biljke koje nikako ne treba saditi pored paradajza. Evo i o kojim biljkama je reč.

Foto: Udružena sadnja- Paradajz i biljke prijatelji / Pixabay

Udružena sadnja se odnosi na praksu sadnje različitih useva u neposrednoj blizini kako bi se poboljšalo usvajanje hranljivih materija, obezbedila kontrola štetočina, podstaklo oprašivanje i povećala proizvodnja useva. Dok naučnici udruženu sadnju nazivaju pseudonaučnom, jer nije naučno potvrđena, mnogi iskusni baštovani garantuju za svoje pažljivo sastavljene liste udružene sadnje.

Mnoge popularne biljne vrste su dobri saputnici paradajzu, te neće biti teško da ih dodate. Neke prateće biljke pomažu u jačanju zdravlja paradajza, neke pobošljavaju ukus, a druge odbijaju i odvraćaju štetočine i bolesti.

Biljke prijatelji paradajza

Biljke koje se preporučuju za sadnju uz paradajz su amarant, špargla, bosiljak, pasulj, neven, šargarepa, celer, vlašac, krastavac, beli luk, matičnjak, zelena salata, dragoljub, menta, crni luk, peršun, žalfija, kadifica.

 • Amarant pomaže u odbijanju štetočina tako što privlači grabežljive korisne insekte.
 • Bosiljak odbija štetne insekte, poboljšava rast i ukus paradajzu. Odbija komarce i muve (čak i vinske mušice).
 • Matičnjak, vlašac, menta i peršun poboljšavaju zdravlje, odnosno otpornost paradajza, kao i ukus plodova. Budite oprezni kada sadite matičnjak i mentu, jer mogu da postanu invazivni.
 • Šargarepa u blizini paradajza pomaže u otpuštanju tla, odnosno, omogućava bolju prozračenost tla i mogućnost da se usvaja voda. Ukoliko se posadi preblizu, šargarepa možda neće moći da poraste koliko bi trebalo, ali će i dalje biti dobrog ukusa.
 • Beli luk odbija crvene paukove grinje.
 • Zelena salata voli da ima malo hlada kada je baš toplo. Ne samo da će imati koristi što se sadi u hladovini paradajza, već se predstavljati i živi malč, odnosno, imaće ulogu da pomaže održavanju tla vlažnim.
 • Neven odbija štetne insekte i smanjuje korenske nematode u tlu.
 • Dragoljub, osim što izgleda predivno pored paradajza, služi i kao zamka za lisne vaši.
 • Kadifica štiti paradajz od leptiraste vaši, malih letećih belih insekata koji mogu da nanesu veliku štetu.

Šta ne treba saditi pored paradajza

Pored paradajza ne treba saditi biljke iz porodice kupusnjača, a to su kupus i svi njegovi rođaci, kao što su brokoli, prokelj, karfiol, kelj… Ne treba ih saditi, jer usporavaju rast paradajza.

Pored ovih biljaka, uz paradajz ne treba saditi ni kukuruz, jer dele nekoliko sličnih štetočina koje mogu da desetkuju obe biljke. Ista stvar se dešava i ako pored paradajza posadite patlidžan, papriku i krompir. Sve ove biljke su podložne plamenjači.

Mirođija je još jedna biljka koja loše utiče na paradajz. Ona luči supstancu iz svog korena koja inhibira rast paradajza.

Izvori:

 1. Pest Control Companion Planting Chart. Brigham Young University. 
 2. Conboy, Niall J. A., et al. Companion Planting with French Marigolds Protects Tomato Plants from Glasshouse Whiteflies through the Emission of Airborne Limonene. PLOS ONE, vol 14, no. 3, 2019, p. e0213071. doi:10.1371/journal.pone.0213071
 3. Baker, Brian P. and Grant, Jennifer A. Garlic and Garlic Oil Profile. New York State Integrated Pest Management. Cornell University.
 4. Companion Planting Chart. University of California Cooperative Extension.
 5. Gardening: It’s a Risky Business. Mississippi State University Extension, 2019. 
 6. Gevens, Amanda; Seidl, Anna; Hudelson, Brian. Late Blight. University of Wisconsin-Madison Extension, 2017.