banner-image

Nedimović: Imamo dovoljno hrane za nas i za izvoz

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Srbija pridaje veliki značaj obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica i dodao da su naše zalihe žitarica dobre.

Nedimović je gostujući na TV Prva rekao da je prošle godine bilo zasejano približno 598.000 hektara pšenice, a da je 632.000 tona i 732.000 hektara zasejano ove godine.

Pšenica je u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca kreće prva žetva, naglasio je Nedimović.

Potpredsednik Vlade je naveo da se od ovogodišnje žetve očekuje blizu 3,5 miliona tona pšenice, što bi prema njegovim rečima, sa prelaznim zalihama iznosilo skoro 4,5 miliona tona, a Srbija je potrošila 1,6 miliona tona u 2021. godini.

On je rekao da imamo dovoljno pšenice za domaće potrebe, kao i za izvoz, uz napomenu da je prvo potrebno proceniti kolike su domaće potrebe.

Nedimović je istakao i da je sa kukuruzom situacija dobra, a da je prošle godine 1,02 miliona hektara zasejano uz prinos zbog sušne godine od 6 miliona tona, a ove godine 950.000 hiljada hektara, ali uz očekivani prinos od približno 7 miliona tona.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da Srbija potroši približno 4,3 miliona tona kukuruza, a da će uz prelazne zalihe imati duplo više.

On je govoreći o cenama i zalihama suncokretovog ulja naglasio da ova namirnica u Srbiji košta 1,6 evra, godišnje trošimo 82.000 tona ili 82 miliona boca, a proizvede se 278 miliona boca ili 278.000 tona.

Nedimović je dodao da će cena ulja ostati ista, a proizvođači očekuju da će imati dobru zaradu od izvoza.

Potpredsednik Vlade je izjavio i da je ove godine posejano 35.000 hektara šećerne repe, a da je godišnja potrošnja šećera 250.000 tona i da se očekuje da ove godine imamo 340.000 tona.

On je zaključio da će ove godine biti dobar bilans za Srbiju, sa aspekta izvoza poljoprivrednih proizvoda i saopštio da očekuje visoku cenu žitarica, ali i da Vlada Srbije vodi računa o tome.