banner-image

Kompostni čaj: Prirodna, jeftina i moćna prihrana za biljke

Kompostni čaj (čaj od komposta) je korisna, nutrijentima bogata tečna hrana za biljke. Kako kompostni čaj deluje na biljke, kako se pravi i primenjuje saznaćete u nastavku.

Postoji veliki broj načina za pripremu čaja od komposta, ali u osnovi svi počinju mešanjem komposta sa vodom. Kompostni čaj je, zapravo, tečna verzija čvrstog kompostnog materijala. Čaj sadrži rastvorljive hranljive materije i složenu zajednicu korisnih mikroorganizama. Može se primeniti kroz sistem kap po kap ili folijarnim prskanjem (zalivanjem).

Ekstrakti komposta se koriste vekovima, jer deluju. To nije ništa novo, iako možda tako zvuči. Kompostni čaj ima sličan efekat na biljke kao kompost, samo je razlika što je on u ovom slučaju u tečnom stanju. Biljke brže i lakše usvajaju hranljive materije i može da se aplicira kao prihrana preko lista.

Neke od glavnih prednosti su:

  • kompostni čaj obezbeđuje odmah dostupne nutrijente potrebne za rast, pospešuje rast korenovog sistema biljaka koji postaje dublji i razgranatiji i utiče na razvoj imunog sistema.
  • čaj od komposta doprinosi dužem zadržavanju vlage u zemljištu, te i potrebe za zalivanjem postaju manje učestale.
  • predstavlja vrlo jeftin način da se prihrani bašta sa biljkama.
  • u sadejstvu sa sezonskim đubrenjem bašte  kompostom, kompostni čaj pojačava mogućnosti bašte da proizvodi više zdravih biljaka i plodova.

Kako se pravi kompostni čaj

Postoje dve različite metode za pripremu čaja od komposta: sa dodavanjem vazduha i bez toga. Za metodu sa dodavanjem vazduha je potrebno nabaviti pumpu za akvarijum, a mi ćemo se u ovom članku baviti jednostavnijom varijantom.

Od materijala su potrebni:

  • kanta od 20 litara,
  • 2-4 šolje zrelog komposta,
  • gaza ili najlon čarapa,
  • štap ili nešto drugo za mešanje.

Voda se sipa u kantu i ostavi da odstoji preko noći kako bi izvetrio hlor ili se može koristi kišnica. Doda se kompost i energično se meša 2 minuta. Zatim se meša jednom do dva puta dnevno tokom 7-10 dana. Potom se tečnost procedi kroz gazu ili najlon čarapu i kompostni čaj je spreman za primenu.

Šta se time dobija? Kada se kompost stavi u vodu, rastvorljivi nutrijenti se oslobađaju u rastvor i lako su dostupni biljkama. Tečno okruženje koje sadrži organsku materiju i druge hranljive sastojke je savršeno za podsticanje rasta mikroba i bakterija koje su u simbiozi sa biljkama.

Biljke oslobađaju različite eksudate u tlo koje troše mikrobi. Zauzvrat, specifični mikroorganizmi oslobađaju metabolite i druge nsuproizvode rasta i razmnožavanja koji pogoduju biljnoj proizvodnji tako što povećavaju promet nutrijenata.

Kada i kako se upotrebljava

Čaj od komposta je potrebno preručiti u prskalicu ili kanticu za zalivanje. Može da se zaliva zemlja ili da se biljke prihranjuju preko lista. Može da se primenjuje i preko sistema kap po kap, samo tada treba da bude razblažen vodom kako se ne bi preteralo sa prihranom. Listovi se prskaju dok kapljice ne počnu da cure sa biljke. Može da se aplicirati ujutro ili uveče, s tim, ako je reč o večernjim časovima važno je da temperatura bude ispod 25 stepeni.

Izvor: Rodale Institute