banner-image

Ratari za novi Agrosmart podkast: Jednostavno je, neko nas obmanjuje

Svake godine troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji sve su veći a ove je stanje alarmantno. Poljoprivrednici udruženo traže odgovor na pitanja da li zaista ništa ne može da se uradi povodom ovakve situacije. Nakon nekoliko razgovora sa vladom Srbije, predsednik Saveza poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut, ne vidi pomak:

„Setva ove godine nikad skuplja i nikad lošija. Imali smo problem i sa naplatom i sa prodajom svojih proizvoda. Dosta je skupo, preskupo, đubrivo, 300 odsto skuplje nego prošle godine. Jednostavno je sve, i uslovi i inputi,  totalno poremećeno… Na sve to još i zabrana izvoza proizvoda – zarobili su našu robu i novac!“, kaže Kleut i dodaje, „primili smo razna obećanja da će sve da se reši, da što se tiče goriva nema nikakvih problema, da je rešenje u gepeku i da je pitanje momenta kad će sve biti u redu. Od toga je prošlo evo već pet godina, i jednostavno je: neko nas obmanjuje. Pogotovo ministar poljoprivrede, zajedno sa vladom Srbije gde smo na poslednjem sastanku da nemaju sredstava da ispune naše uslove. A nemaju ni razumevanja.“

Kleut smatra da poljoprivrednici ne mogu očekivati da će biti bolje i kaže da mu se sve više čini da je to donekle i cilj našoj državi: da ljudi prestanu da se bave poljoprivredom, da na tom zemljištu niknu fabrike i da nastane dovoljno radne snage za njihovo puštanje u pogon.

O tome kako setva ni ove godine nije bila jeftinija, zašto nadležni na to prećutkuju odgovor i šta poljoprivrednici mogu da očekuju u narednom periodu u ovoj epizodi podkasta Agrosmart razgovarali smo sa predsednikom Saveza poljoprivrednika Banata, Draganom Kleutom, a pričali smo i o uzgajanju bobičastog voća u Srbiji. Profesor voćarstva Nenad Magazin objašnjava zašto je uzgajanje borovnice doživelo ekspanziju.

Animal Feed Formulation je softver o kom pričamo u odeljku o inovacijama. Predstavnik ovog digitalnog rešenja, Aleksandar Selakov, izneće svoje viđenje o tome kako ovaj softver može pomoći preduzećima, pojedinačnim kupcima ili farmama.

Poslušajte najnoviji Agrosmart podkast: https://agrosmart.sounder.fm/episode/setva-nije-jeftinija-bobiasto-voe-u-ekspanziji

Podkast pripremila: Vanja Velisavljev

Produkcija: Fabrika kreativnosti