banner-image

Veliša od 1.700 kilograma najveći bik na Sajmu

Ovogodišnja atrakcija na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je bik Veliša. On će, bez dileme, poneti titulu najvećeg grla jer teži 1.700 kilograma.

Kapitalac braće Jeremić iz Bogatića; foto: Sajam

Simentalac Veliša dolazi iz Salaša Crnobarski koje pripada Poljoprivrednom gazdinstvu Braća Jeremić iz opštine Bogatić. Na farmi živi već skoro četiri godine, a vlasnik ovog bika Radenko Jeremić kaže da je i pre dve godine imao najvećeg sajamskog bika  – Mališu, koji je bio nešto teži od trenutnog kapitalca.

– Bikovi završavaju s razvitkom oko pete godine, pa će Veliša možda još malo porasti. Sve zavisi koliko će ga zdravlje služiti – kaže Jeremić, dodajući da nema zainteresovanih kupaca jer nije isplativo držati bika. – Nema kupaca, samo se raspituju, svi hoće da kupe od klaničara. Bikovi su sad 3,10 evra po kili, ali slabo ko hoće da se bavi ovim poslom jer je jako skup. Zato Veliša dolazi na Sajam da se pokaže i da ga narod vidi, a košta mnogo i obaveza i hrane.

Veliša dnevno pojede oko deset kilograma koncentrata, a hrani se zajedno sa ostalom junadi na salašu. Ipak, kako se seća Jeremić, Mališa je jeo više od ovogodišnjeg pobednika.

Inače, na Poljoprivrednom gazdinstvu Braća Jeremić uzgaja se do 400 grla teladi koja se kasnije prodaju.

– Bavim se ovim poslom otkako sam rođen. Kao dečak imao sam dva grla, pa četiri, a poslednjih desetak godina imamo oko 400 grla, i na tom broju sad stojimo jer situacija nije zlatna – zaključuje ponosni vlasnik Veliše.