banner-image

NLB Kombank: Za pet najboljih projekata organske poljoprivrede 2,6 miliona

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada na 89.međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ukupno je dodeljeno dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.

Na konkurs je ove godine stigao 61 projekat, 13 iz Centralne Srbije, 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije.

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, pods etio je da ta banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč i godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike. Kaže i da zbog toga imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike koji se njome bave na teži, ali održiiv način.

Zato su, dodaje, pokrenuli konkurs za podršku organskim proizvođačima, koji rade i stvaraju uz očuvanje dobrobiti korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema. „Posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade“, kazao je Vuković.

Vuković je rekao i da će NLB Komercijalna banka u narednom periodu nastaviti da podržava održiv razvoj čitave zajednice i finansiranje zelenih projekata iz obnovljivih izvora energije.

Ove je godine Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo približno 380 miliona dinara za podršku organskoj proizvodnji, a ministar Branislav Nedimović kaže da će u narednim godinama to biti i više.

„Organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem tako i na inostranom trzistu. Podsetiću da su naši najveći kupci iz Nemačke, Kanade, Velike Britanije i Francuske i samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane, od 3,7 na gotovo 60 miliona evra i sa 5.000 na 23.000 hektara. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva“, naveo je ministar.

Jedna od ovogodisnjih dobitnica je Bojana Ristić iz Poljoprivredno-organskog gazdinstva Ekopark iz Beograda koji u selu Beli potok već 8 godina uzgrajaju organsko povrće i voće.

„Mi već proizvodimo organsku zimnicu, sok od paradajza, ajvar i mnogo toga od jagode i ova nagrada će nam omogućiti da udvostručimo proizvodnju“, kazala je Ristić.

Katarina Milosavljević je prošlogodišnja dobitnica sredstava iz konkursaNLB KomBank Organic koja se bavi uzgojem lekovitog bilja i proizvodnjom organske kozmetike.

„Želim da podstaknem sve organske proizvođače da se prijave na ovaj konkurs jer smo mi uspeli da uz njihovu pomoć postanemo prvi proizvođač organske kozmetike u Srbiji“, rekla je Milosavljević.

Organic konkurs se održava od 2012. godine i do sada je učestvovalo ukupno 646 projekata, od kojih su nagrađene 42 najbolje ideje.