banner-image

Mladi će dobiti još 107 kuća na selu

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da je Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom odobrila novih 107 zahteva, i to za 10 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 13 samohranih roditelja i 84 porodice, sa teritorije čitave Srbije.

Krkobabić je, predstavljajući rad Komisije, najavio da će u selima opštine Sečanj 13 kuća dobiti nove vlasnike, a u opštini Paraćin tri.

Ovoga puta najveća kuća nalazi se u selu Gajdobra u opštini Bačka Palanka, ima 320 kvadratnih metara i 7,7 ari placa i vredi 1,17 miliona dinara. Kuća sa najvećom okućnicom od 55 ari nalazi se u opštini Zrenjanin u selu Mihajlovu i vredi maksimalnih 1,2 miliona dinara, naveo je Krkobabić.

Opština Knić u Šumadijskom okrugu dobiće nove stanare u selu Toponica, novu porodicu čeka i selo Donji Katun, opštin Varvarin, a na jugu Srbije oživeće seoske kuće u opštinama Merošina i Blace.

Sredstva za kupovinu seoskih kuća se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Za bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice do 45 godina života.

Kuća, prema uslovima konkursa, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara.