banner-image

Vreme je za zaštitu šljive od opasnog šljivinog smotavca

Šljiva je vodeća voćna vrsta u našoj zemlji, gaji se na najvećim površinama i nema kraja gde nije prisutna proizvodnja ove koštičave voćne vrste.

Foto: PIS

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova, najranostasnije sorte se nalaze u fazi kada su plodovi dostigli polovinu krajnje veličine.

Ekonomski najznačajnija štetočina šljive koja se javlja svake godine u gotovo svakom zasadu je šljivin smotavac. Štetni stadijum je larva koja se ubušuje u plodove i hrani se mesom ploda.

Foto:PIS

Napadnuti plodovi se prepoznaju po smolotočini koja curi iz njih, često dobijaju ljubičastu boju i prevremeno sazrevaju i opadaju. Na području Vojvodine u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije šljivinog smotavca. Pregledom mladih plodova uočeno je prisustvo jaja ove štetočine u različitim fazama razvoja, od sveže položenih koja su bele boje do onih pred piljenje kod kojih se uočava crna glava larve.

U cilju zaštite šljive od šljivinog smotavca preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida: tonus ekstra (acetamiprid ) 0,02-0,025% decis 2,5 ec, konfuzija, polux (deltametrin) 0,05% negan me (lambda-cihalotrin) 0,005% grom (lambda-cihalotrin) 0,03%

Pregledom zasada šljiva uočeno je prisustvo šljivine vaši kovrdžalice i brašnaste šljivine vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova ove štetočine nanose i indirektne štete kao prenosioci fitopatogenih virusa. Navedeni insekticidi za suzbijanje smotavca delovaće i na suzbijanje vaši.