banner-image

Poljoprivrednici sa Kosova i Metohije na Sajmu u Novom Sadu

Novosadski sajam juče su posetili poljoprivrednici s Kosova i Metohije, a ove godine došlo ih je više od 200 iz Kline, Obilića, Gnjilana, Kosovske Kamenice, Gračanice, sa Kosova Polja.

Stigli su sa različitim željama, a zajedničko im je da ono što nauče, vide ili kupe na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, primene na svojim gazdinstvima na Kosovu i Metohiji.

– U Novi Sad su došli domaćini, poljoprivrednici iz južne srpske pokrajine i siguran sam da će biti zadovoljni onim što će videti –  rekao je izvršni direktor i član Izvršnog odbora Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

Za poljoprivrednike s Kosova i Metohije dolazak na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu jedinstvena je prilika da razmene znanja i iskustva, upoznaju se s novinama u primeni agrotehničkih mera, vide savremenu mehanizaciju… – istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

Radovan Trajković je na Sajam došao sa četrnaestogodišnjim sinom Dejanom koji mu se, za sada, povremeno priključuje u radovima na njivi jer je ipak, naglašava Radovan, njegov najvažniji zadatak da ide u školu i uči.

– I na Poljoprivrednom sajmu se i uči, a to mogu da posvedočim jer je rezultat jednog od mojih dolazaka zasad kruške na 1,2 hektara. Obrađujem 10 hektara zemlje, bavim se i tovom junadi, a na Sajmu me najviše interesuje ponuda sredstava za zaštitu bilja – kaže Radovan Trajković.

Pčelar Milorad Stojanović zaželeo se Poljoprivrednog sajma jer je od prethodnog dolaska prošlo pet godina, a tada je dosta naučio o pčelama. On će kroz sajamske hale i po otvorenom prostoru prošetati s komšijom Predragom Todorovićem koji se nada da će rezultat njegovog prvog dolaska na Sajam u Novom Sadu biti obnovljena poljoprivredna mehanizacija. u

Najmlađi gost Novosadskog sajma s Kosova i Metohije je sedmogodišnji Dimitrije Kovačević, koji je došao s ocem Draganom.

– Baš sam srećan što sam došao jer volim da radim u bašti i na njivi, a možda se tati dopadne i neki traktor – kaže Dimitrije, učenik prvog razreda osnovne škole iz sela Koretište kod Gnjilana.

Stariji Kovačević je i ranije dolazio na Sajam, a ove godine je sinu ispunio želju da dođu zajedno. Po njegovim rečima, na ovoj priredbi uvek može nešto novo da se vidi i nauči, pa je siguran da će tako biti i sada.