banner-image

U proizvodima ženske zadruge u Kosjeriću 100 odsto voće

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je sa kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU, akademikom Draganom Škorićem, u prisustvu predsednika opštine Kosjerić, posetio žensku voćarsku zadrugu  „Kosjerka“.

Zadruzi u Kosjeriću je iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 2019. godine dodeljeno 7,5 miliona dinara za nabavku opreme za preradu voća

Zadrugu je osnovalo pet mladih žena koje svoju budućnost vide u Kosjeriću.

Njihovi proizvodi – sokovi i džemovi, po njihovim rečima, ne sadrže ništa osim voća. Sve što proizvedu namenjeno je poznatim kupcima.

Danas ova zadruga proizvodi oko 1.000 litara voćnog soka na dan ili oko 500 kilograma džema od najkvalitetnijeg voća sa Povlena i Maljena. Proizvodi su potpuno prirodni, bez dodatka aditiva i šećera i nalaze svoje mesto u hotelskim ponudama, a uskoro će prema svim standardima, biti spremni i za izvoz.

Direktorka zadruge Marija Blagojević izjavila je -Naši snovi su bili samo na papiru dok nije stigla podrška države. Ova sjajna oprema nam je bila vetar u leđa da krenemo da prerađujemo proizvode iz naše najbliže okoline – maline, jagode i crne ribizle. Naš slogan je 100 % voće i ništa osim voća!

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić izjavio je da je ova ženska zadruga okosnica razvoja sela Kosjerić i podstrek za nove mlade ljude da razvijaju svoje poslove i ostaju na selu.