banner-image

Novcem EU za farme, posredno se finansiraju borbe s bikovima

Korida u Evropi opstaje zahvaljujući milionima evra iz EU, uprkos pokušajima evroposlanika da zabrane subvencije za borbu s bikovima, tvrde aktivisti. Novac EU naime ide u farme bikova kroz EU Zajedničku poljoprivrednu politku (CAP).

Španska Unija uzgajivača bikova za borbu (Unión de Criadores de Toros de Lidia), koja zastupa interese 347 uzgajivača, procenila je da bi zabrana isplate subvencija značila ekonomski udarac od oko 200 miliona evra godišnje za sektor širom Evrope.

U 2015. evroposlanici su glasali za blokiranje poljoprivrednih fondova „za finansiranje ubojitih aktivnosti borbe s bikovima“, što su pozdravili aktivisti za prava životinja kao kraj „okrutne prakse“.

Međutim, godinama kasnije, malo se toga promenilo i zabrana je povučena zbog bojazni da bi izmenila zakonske odredbe CAP, preneo je Gardijan.

U organizaciju Jurogrup for enimals (Eurogroup for Animals) kažu da se slažu s evroposlanicama, s njihovim moralnim zgražavanjem i onim što pokušavaju da urade, ali da je pravni put težak, čak i nemoguć.

Za potpuno ukidanje fondova bilo bi potrebno da za blagostanje životinja bude nadležna EU. Potreban bi bio i zakon o zabrani uzagajanja bikova za borbu ili zabrana koride, rekli su u toj organizaciji.

Zvaničnik EU rekao je da ne postoje sredstva posebno namenjena za uzgajanje bikova za borbu ali da „to nije isključeno“ i da uzgajivači i dalje dobijaju javne fondove iz poljoprivrednog finansiranja.

Od 2003. poljoprivredne subvencije EU uglavnom se alociraju po obrađenom zemljištu a ne po proizvodnji ili krajnjoj destinaciji proizvoda.

Evroposlanici Zelenih 2020. su predložili amandaman na CAP o zabrani fondova za stoku koja će biti „prodata za aktivnosti povezane sa borbom sa bikovima“. Amandman je odbačen jer su Evropska komisija, Savet EU i Evropski parlament radili na finalizaciji CAP.

Evropska industrija brobe s bikovima objavila je da je imala gubitak veći od 150 miliona evra tokom pandemije jer su mnogi događaji, poput festivala San Fermin u Pamploni, otkazani a bikovi su poslati u klanice.

Kako se navodi, pandemija je pogodila sektor koji je pokušavao da se oporavi od španske ekonomske krize. U 2007, godini pre finansijske krize, širom Španije organizovan je 3.651 događaj sa bikovima a deset godina kasnije njihov broj je pao na 1.553.

Udruženja uzgajivača bikova u Španiji, Francuskoj i Portugaliji nastavljaju da brane, kako se procenjuje, 1.000 farmi bikova za borbu širom EU, prenosi Gardijan.

U španskoj Uniji kažu mnoge farme proizvode brojne proizvode i takođe uzagaju bikove, što znači da bi oni bili diskriminisani ako bi im se uskratilo pravo na novac EU.

Uzgajivači takođe poručuju evroposlanicima da bikovi za borbu manje utiču na životnu sredinu od svinja ili ovaca.

Koridi se pak protive i španski veterinari koji ukazuju na patnje bikova – „duboke rane, obilno krvarenje, intenzivnu patnju i bolnu smrt“, dok uzgajivači kažu da smrt kod bikova za borbu nastupa „mnogo brže i sa manje patnje“ nego kod mnogih životnja koje se komercijalno uzgajaju.

„Hiljade životinja svaki dan gubi život u mnogo bolnijim uslovima. Međutim, fokus je na borbi s bikovima jer je najizloženija u javnosti i jer je laka meta“, kažu uzgajivači.

Izvor:Euractiv