banner-image

Plamenjača i pepelnica prete vinovoj lozi

Kod ranog sortimenta vinove loze na teritoriji AP Vojvodine započelo je cvetanje, dok se kod najvećeg broja sorti ulazak u cvetanje očekuje u narednim danima, saopšteno je iz Prognozno-izvveštajne službe (PIS).

Foto:PIS

Faza cvetanja vinove loze je veoma važna faza sa aspekta zaštite od bolesti. Ukoliko u fazi cvetanja dođe do infekcija patogenima, među kojima su kod nas najznačajniji prouzrokovači plamenjače i pepelnice vinove loze, može biti ugrožen ceo rod.

Uslovi u predhodnom periodu sa prisustvom padavina i registrovanim temperaturama pogodovali su razvoju plamenjače i pepelnice, a prognozirane temperature i padavine od subote mogu dovesti do njihovog daljeg širenja.

Preporuka sa ciljem zaštite vinove loze od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, je da se preporučuje primena fungicida.

Za suzbijanje plamenjače se preporučuje preparat ridomil gold mz 68 wg, alijansa, armetil (mankozeb+metalaksil-m) 2,5 kg/ha, mikal flash (fosetil-aluminijum+folpet) 0,3-0,4%

Za suzbijanje pepelnice preporučuje se preparat sercadis (fluksapiroksad) 0,15 l/ha topas 100 ec (penkonazol) 0,04% impact 25 sc, imperium (flutriafol) 0,03-0,04%.

Tokom pregleda vinove loze, na naličju listova, uočeno je prisustvo cikade Scaphoideus titanus prvog larvenog stupnja razvoja. Ta cikada je prenosilac firoplazme Flavescence doree (fd) koje prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje- zlatasto žutilo vinove loze. S obzirom na to da su tek larve trećeg razvojnog stupnja sposobne da prenesu fitoplazmu, hemijske mere zaštite se trenutno ne preporučuju.

Sistem prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine prati biologiju i razvoj te štetočine i na vreme će signalizirati vreme za primenu insekticida.