banner-image

I pored poskupljenja veliko interesovanje za kupovinu čvrstog goriva

Čvrsto gorivo, drva i ugalj, poskupeli su za trideset odsto. I pored toga, u Subotici za njima vlada veliko interesovanje.

Zvuk karakterističan za septembar i oktobar, postao je aktuelan i pre prvih vrućina. Najava poskupljenja cene električne energije, kao i neizvesnost oko toga da li će biti dovoljno gasa i po kojoj ceni, nadovezane na probleme koji su pratili proizvodnju uglja u Srbiji prethodne zime, uzrokovale su povećano interesovanje Subotičana za nabavku ogreva odmah nakon završene grejne sezone.

Uz više cene, koje se za kubik drveta kreću od osam hiljada tri stotine do osam hiljada osamstotina, a za tonu uglja od sedamnaest hiljada sto do osamnaest hiljada sedam stotina dinara.
Energetska kriza uzrokovala je veću potražnju za peletom, odnosno njegovim izvozom. Rast cena goriva povećao je cene transporta.

To su dva glavna razloga za povećanjem cene drveta. Zimske havarije u domaćim rudnicima uzrokovale su manjak uglja iz Kostolca, pa se uvozi iz Bosne i Crne Gore, doprema i sa Kosova i Metohije, ali takođe po višim cenama, tako da aktuelna neizvesnost nalaže svima koji mogu da čvrsta goriva obezbede na vreme.
Sve navedeno, uz manjak radne snage u južnim delovima zemlje utiče i na povremene nestašice, tako da nabavka ogreva za sledeću zimu nije jednostavan zadatak.

Izvor:RTV