banner-image

U toku takmičenje za domaćinstvo sa najviše lasta, pobedniku tona kukuruza

Selo se ne može zamisliti bez njegovih živahnih vesnika proleća – seoskih lasta. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala i okućnica vrednih domaćina i domaćica u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ podržava mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta nagrađuju tonom kukuruza!

To nije sve. Svi koji ispune uslove za učešće u takmičenju automatski učestvuju u izvlačenju „Srećno gnezdo“. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja nagrađuje se vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD!

Prijavljivanje se obavlja putem prijavnog formulara koji se može popuniti na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ili putem brojeva telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. Prijava putem telefona je moguća radnim danom u periodu od 09:00 do 17:00 časova.

Pravila takmičenja:

 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
 • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezdaseoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.
 • Nagrađuje sedomaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
 • Nagrade:
  – Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
  – Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.
  VAŽNO: Zbog variranja cene kukuruza organizator zadržava pravo da glavna nagrada bude manja od 1.000 kilograma ukoliko dođe do rasta cena kukuruza u odnosu na dan 29.05.2022. godine.
 • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti prijavljen do 12. juna 2022. do kraja dana.Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 19. juna 2022. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“  organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.