banner-image

Kukuruzni plamenac najviše ugrožava semenske useve i kukuruz šećerac

Na području Srbije, u zavisnosti od roka setve, usevi merkantilnog i semenskog kukuruza se nalaze u raličitim fazama razvoja listova, dok se usevi kukuruza šećerca nalaze u fazi od razvoja listova do cvetanja metlice i razvoja svile, saopšteno je iz Prognozno izveštajne službe – PIS

Foto:PIS

Pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova, registruje se prisustvo položenih jajnih legala. U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije kukuruznog plamenca.

Od kukuruznog plamenca najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na 5% biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Foto:PIS – jajno leglo plamenca

U usevima merkantinlog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10% biljaka.

Suzbijanjem prve generacije plamenca u usevima merkantilnog kukuruza prinosi se povećavaju u proseku oko 5%, smanjuje se poleganje biljaka usled vetra, a registruje se i manji napad prouzrokovača bolesti na klipovima.

S obzirom na to da je u toku početak piljenja larvi prve generacjije kukuruznog plamenca proizvođačima kukuruza se preporučuju pregledi na prisustvo jajnih legala i po postizanju pragova štetnosti primena nekog od inskekticida:

  • Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,1 – 0,15 l/ha ili
  • Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili
  • Avaunt 15 EC (indoksakarb) 0,25 l/ha.