banner-image

Prijave za akontnu prodaju meda preko pogona Naš med do 30. juna

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) poziva pčelare da se prijave za prodaju meda preko pogona „Naš med“ u Rači.

Pčelari će odmah nakon analize, odnosno prilikom preuzimanja meda dobiti akontnu cenu, a ostatak do tržišne cene, kad se med proda. Tako će pčelari imati dovoljno novca za pokrivanje troškova i ulaganja, a ipak prodati med po maksimalno mogućim cenama.

Pčelari treba da prijave med za prodaju preko Pogona najkasnije do 30. juna pisanim putem.

Na taj način u Pogonu će znati unapred koliko meda ima za prodaju i moći da sklapaju ugovori po najpovoljnijim cenama za pčelare. Med će moći da se prijavljuje i kasnije, a navedena procedura važi samo za bagremov med prijavljen u zadatom roku, u kome bi trebalo da ga bude što više.

Minimalna količina meda koja se može prijaviti je 150 kg, a med mora biti u metalnim buradima od 200 litara.

Pogon ”Naš med” će prijavljen med uzorkovati u najkraćem mogućem roku.

Ako je med dobar, preuzimanje bi počelo odmah po pristizanju analiza uz prateću isplatu akontne cene (akontacije) u visini od 3 evra po kilogramu.

Ostatak do tržišne cene na dan prodaje meda biće isplaćen odmah po prijemu novca od strane kupca, koji mora uslediti pre isporuke meda kupcu, ili u skladu sa eventualno datom bezuslovnom i neopozivom bankarskom garancijom kupca.

Objavljivanja cene koja će važiti za celu sezonu ne može biti, jer, kako je saopštano iz SPOS, u godinama kada meda ima puno, cena se može menjati i na nedeljnom nivou.

Svi detalji oko procedure prijavljivanja meda za prodaju mogu se pročitati na sajtu SPOS.