banner-image

Koje su zemlje najveći svetski poljoprivredni proizvođači

Univerzitet Potomak iz SAD objavio je koje su zemlje sedam najvećih zemalja proizvođača poljoprivrednih proizvoda.

U 2020. godini polovina globalne poljoprivredne proizvodnje dolazila je iz Azije, a ekonomije poput Kine i Indije bile su ključni igrači u svetskoj sferi. Evropa je požnjela jednu desetinu svetske poljoprivredne proizvodnje, a među najvećim proizvođačima su Rusija, Ukrajina, Španija i Nemačka, naveli su predstavnici Potomaka.

Istovremeno, Severna Amerika je proizvela 826,9 miliona tona poljoprivrednih proizvoda ili oko 8,5% ukupne svetske proizvodnje. Južna Amerika je snabdevala šestinu svetske poljoprivredne proizvodnje, uglavnom iz Brazila i Argentine.

Da bismo detaljnije ispitali koje zemlje proizvode najviše naše hrane, u nastavku smo naveli sedam najvećih svetskih poljoprivrednih proizvođača.

1.Kina

Kina je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 1,1 bilion dolara u 2020. godini, što je rekordno visok nivo.

Veliki deo njenog uspeha u poljoprivredi potiče od ogromnog prostranstva, bogatog tla i velike radne snage. Sa manje od 10% svetske obradive zemlje, Kina proizvodi 25% svetskog žita, što je čini ključnim igračem u globalnoj bezbednosti hrane.

Kina je 2020. godine bila vodeći proizvođač preko 30 useva, uključujući pšenicu, pirinač, paradajz i krompir. Pirinač je bio najproizvedenija kultura u Kini, koja je ukupno dostigla vrednost od 353,1 milion tona.

Dok je te godine Kina uzgojila preko 134,2 miliona tona pšenice.

Kina je 2020. godine bila vodeći proizvođač preko 30 useva, uključujući pšenicu, pirinač, paradajz i krompir

Kina je takođe najveći proizvođač krompira (78,1 miliona tona), paradajza (64,7 miliona tona), krastavca (72,7 miliona tona) i spanaća (28,5 miliona tona).

Zahvaljujući svom bogatom tlu, koje žetvu čini produktivnijom, Kina se takođe rangira kao drugi najveći proizvođač na svetu za kukuruz (260,6 miliona tona), piletinu (15,1 miliona tona), banane (11,5 miliona tona) i uljanu repicu (14 miliona tona).

2.Amerika

Najduže su SAD bile značajan igrač u poljoprivrednoj proizvodnji. To je zahvaljujući svom sastavu zemljišta, prirodnim resursima i tehnološkom napretku.

U 2020. poljoprivredna proizvodnja SAD iznosila je 134,7 milijardi dolara, oko 0,6% njenog nacionalnog BDP-a.

Godine 2020. Sjedinjene Države su bile najveći svetski proizvođač kukuruza (360,2 miliona tona), požnjevši oko jedne trećine svetske proizvodnje. Takođe proizvodi više od polovine svetske proizvodnje badema i preko jedne trećine svetske proizvodnje borovnice.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač kravljeg mleka (101,2 miliona tona), piletine (20,4 miliona tona), mesa (12,3 miliona tona) i sirka (9,4 miliona tona).

Takođe, SAD su drugi najveći proizvođač na svetu za soju (112,5 miliona tona), šećernu repu (30,4 miliona tona), svinjsko meso (12,8 miliona tona) i jabuke (4,6 miliona tona).

3.Rusija

Tokom proteklih 20 godina, ruska poljoprivredna industrija je brzo rasla, a njena proizvodnja je porasla sa 10 milijardi dolara u 2000. na 85,5 milijardi dolara u 2020. godini.

Zahvaljujući investicijama i tehnološkom razvoju, njena proizvodnja žitarica pretvorila je Rusiju u globalnog igrača u proizvodnji hrane, hraneći preko 2 milijarde ljudi širom sveta.

Danas je Rusija najveći svetski proizvođač ječma i šećerne repe sa 13% i 14% ukupne svetske proizvodnje, respektivno. Rusija takođe uzgaja preko trećine svetske proizvodnje semena suncokreta i jednu šestinu proizvodnje ovsa.

Osim toga, Rusija je treći po veličini proizvođač pšenice i raži. Samo u 2020. godini proizvela je preko 85,8 miliona tona žitarica i 2,3 miliona tona raži.

4.Brazil

Zahvaljujući rastućim globalnim zahtevima, tehnološkom napretku i rastućim cenama, brazilska poljoprivredna industrija brzo se ubrzava.

U 2020., vrednost njegove poljoprivredne proizvodnje dostigla je 85 milijardi dolara, što je povećanje od 30,4% u odnosu na 2019. Da bi uhvatio korak sa brzim rastom, Brazil proširuje svoje poljoprivredno zemljište, koje je 2020. bilo oko jedne trećine ukupne površine Brazila. Proširenje predstavlja povećanje od 22% u odnosu na pre 9 godina.

Brazil je poznat po proizvodnji žitarica, žitarica, pasulja i uljarica.

Brazil je 2020. proizveo trećinu svetske proizvodnje soje (121,7 miliona tona), kafe (3,7 miliona tona) i pomorandže (16,7 miliona tona).

Otprilike polovina svetske proizvodnje šećerne trske (40,5%) dolazi iz Brazila, zajedno sa jednom šestinom svetske proizvodnje mesa.

Takođe je treći po veličini proizvođač kukuruza (103,9 miliona tona), kravljeg mleka (36,5 miliona tona) i piletine (13,7 miliona tona).

5. Indija

U 2016. godini, sektor poljoprivrede činio je 23% BDP-a zemlje, a 59% radne snage živi od poljoprivrede.

Poljoprivredna industrija je od suštinskog značaja za hranu i bezbednost Indije jer se procenjuje da 70% ruralnog stanovništva zavisi uglavnom od poljoprivrede.

Indija je 2020. proizvela polovinu svetske proizvodnje manga (24,7 miliona tona) i 20% globalne proizvodnje pšenice (107,5 miliona tona). Četvrtina globalne proizvodnje pirinča (178,3 miliona tona), šećerne trske (370,5 miliona tona) i banana (31,5 miliona tona) dolazi iz Indije.

Indija je takođe drugi po veličini proizvođač mleka (87,8 miliona tona), paradajza (20,5 miliona tona), krompira (51,3 miliona tona) i pomorandže (9,8 miliona tona).

6. Španija 

Sa povoljnim klimatskim uslovima i dugom istorijom poljoprivrede, Španija nastavlja da bude vodeći evropski proizvođač, nudeći široku lepezu poljoprivrednih proizvoda.

Španija vodeći evropski proizvođač povrća

U 2020., vrednost poljoprivredne proizvodnje u Španiji bila je 54,4 milijarde dolara, što je 3,5% udela u BDP-u zemlje.

Španija je poznata po svom povrću i voću. U 2020. godini više od trećine poljoprivredne proizvodnje dolazilo je od uzgoja povrća i voća.

Španija je takođe najveći svetski proizvođač maslina, sa više od 8,1 milion tona proizvedenih maslina u 2020. godini, što čini 39,1% ukupne proizvodnje.

Takođe, drugi je najveći proizvođač ječma (11,4 miliona tona) i breskve (1,3 miliona tona). Takođe je proizvela desetinu badema u svetu, dostigavši tržišnu vrednost od 507,6 miliona dolara.

Uzgoj grožđa u Španiji je tradicija koja danas snabdeva tržište sa 6,8 miliona tona. Ovo čini Španiju trećim najvećim proizvođačem grožđa na svetu.

7. Ukrajina

Ukrajina je danas poljoprivredna velesila, sa preko dve trećine poljoprivrednog zemljišta, što je područje veće od Novog Meksika.

Rast ukrajinske poljoprivrede je delimično posledica njenog bogatog oplođenog zemljišta i napora za modernizaciju u proteklim decenijama.

Ukrajina je 2020. godine bila među najvećim svetskim proizvođačima pšenice, kukuruza, semena suncokreta, ječma, šećerne repe, krompira i soje. Zajedno, proizvodnja ovih useva u Ukrajini ima tržišnu vrednost od 21,4 milijarde dolara.

Ukrajina je najveći proizvođač semena suncokreta (13,1 milion tona), koji bere više od četvrtine svetske proizvodnje suncokreta. Zato je od početka rusko-ukrajinskog rata cena suncokretovog ulja porasla za 25 odsto.

Ukrajina, koja se smatra jednim od najvećih regiona u Evropi, proizvodi preko 30,2 miliona tona kukuruza, 24,9 miliona tona pšenice i 7,6 miliona tona ječma.

Zajedno ova tri useva predstavljaju 10,9 milijardi dolara na tržištu. Osim toga, Ukrajina je takođe treći najveći svetski proizvođač krompira i bundeve, sa oko 21 milion tona i 1,3 miliona tona proizvedenih u 2020.

S. K.