banner-image

Nestašice navodno nema, ali nema ni šećera u prodavnicama

I pored toga što su i država i proizvođači saopštili da šećera ima dovoljno i da se na našem tržištu stvaraju veštačke nestašice, panična kupovina ove namirnice ne prestaje.

Rafovi su uglavnom poluprazni, a mnogi trgovci su ograničili količinu koja može da se kupi na dva do pet kilograma.

Od severa do juga Srbije, proteklih dana, u pojedinim velikim ali i malim prodavnicama, slika polica sa šećerom je ista. Sve što stigne ujutru, za nekoliko sati se rasproda.

Stanovnici Kruševca i Priboja navode da pakovanja sitnog šećera nema u svim prodavnicama, ali da se može naći šećer u kocki i sitan šećer na merenje.

Iako su državni zvaničnici u proteklom periodu poručivali da ograničenja prilikom kupovine šećera nema, situacija u prodavnicama je, tvrde građani, drugačija.

Građani Vranja, Subotice i Kruševca navode da je u pojedinim prodavnicama kupovina šećera ograničena, a naveli su i da su uzeli od tri do pet kilograma, u zavisnosti od mesta u kojem su nabavljali šećer.

Iako zvanično nestašice šećera nema, vlasnici malih prodavnica kažu da imaju problem sa nabavkom.

„Generalno, situacija je kritična, u manjim marketima su rafovi prazni, veći marketi su dobili šećer, ali su ograničili prodaju – mislim da je, slagaću vas, dve kile po čoveku, po računu, tako da mučimo se da nabavimo. Cena je fiksna, 90 dinara je, nema nigde ni na akciji ni ništa, u suštini teško je nabaviti. Pokušavao sam po veleprodajama, po većim marketima gde sam se generalno pre ove krize snabdevao oni nemaju ili su ograničili prodaju. Meni dve kile šećera i ne znače u rafu i ne uzimam“, rekao je Đorđe Maklenović, vlasnik prodavnice u Novom Sadu.

Iako je Uredbom Vlade cena šećera po kilogramu ograničena na nepunih 90 dinara po kilogramu, u nekim gradovima poput Novog Pazara cena je bila i viša, što je jedan od razloga zbog kojeg je i tržišna inspekcija izlazila na teren.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da se situacija sa prodajom šećera u Srbiji i dalje nije u potpunosti stabilizovala.

Izvor:RTS