banner-image

Drugi mediteranski poljoprivredni forum AGROMED 10. juna

U Šibeniku će se 10. juna 2022. održati Drugi mediteranski poljoprivredni forum AGROMED.

Ove godine je tema foruma Mediteranska poljoprivredna politika i demografija. Forum će se održati u Gradskoj knjižari Juraj Šižgorić u organizaciji Instituta za europske, globalizacijske studije(www.inegs.com ), Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije.

Sve o forumu možete videti na: agromediterraneanforum.com
Program: agromediterraneanforum.com/program

Jedan od najvećih strukturno-razvojnih problema Mediterana danas je brzo smanjivanje seoskog stanovništva (depopulacija sela) koja nadilazi trend smanjivanja poljoprivrednog stanovništva (deagrarizaciju). Taj izazov nije prisutan samo u mediteranskom prostoru, već je jedno od gorućih pitanja i na nivou Evrope kada je reč o ulozi poljoprivrede i s njome povezanim kretanjem i životom stanovništva u ruralnim i udaljenim područjima, poput ostrva i zaleđa priobalnih turističkih centara.
Populaciona politika, koju sprovodi država, morala bi da se temelji na odgovarajućoj ekonomskoj, agrarnoj, regionalnoj razvojnoj i kulturnoj politici – bitno različitoj od dosadašnje.

U tom pogledu veoma je značajno da se popravi i dalje nepovoljan položaj poljoprivrede u odnosu na industriju i usluge, da se pređe na decentralizovan model pomno odabrane industrijalizacije i urbanizacije, da se puno više investira u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu seoskih područja.

Nakon sprovedenog popisa stanovništva u Hrvatskoj, ova tema postaje sve više aktuelna, a forum joj je posvetio tri panela.

Prvi panel Deagrarizacija i depopulacija na Mediteranu je međunarodni i okuplja stručnjake na ovu temu iz Španjolske, Italije i Grčke.

Drugi panel, Politike i rešenja za hrvatski Mediteran suočen s deagrarizacijom i depopulacijom, predstavlja glavne trendove deagrarizacije i depopulacije u jadranskoj Hrvatskoj, te daje nove i sveže poglede i nudi rešenja u obliku poželjnih politika.

Treći panel, Specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na jadranskim ostrvima i u zaleđu u kontekstu deagrarizacije i depopulacije, je posvećen vrlo specifičnim lokalnim problemima hrvatskih ostrva i Dalmatinske zagore, u kontekstu demografskih kretanja, održivosti maslinjaka, vinograda, poljoprivrede krša. Oba panela okupit će vodeće hrvatske agronome, demografe, sociologe sela i ekonomiste.

Forum vodi politolog i teolog iz Rijeke Vedran Obućina, a celokupnim projektom upravlja politolog i direktor Instituta za evropske i globalizacijske studije prof.dr.sc. Anđelko Milardović.

S. G.