banner-image

U toku prijave za prvi festival bobičastog voća u Beogradu

Belgrade Berry Festival, prvi festival jagodičastog i bobičastog voća održaće se 2. jula na Savskoj promenadi ispred tržnog centra Galerija, a manifestacija će u potpunosti biti posvećena promociji  proizvođača jagodičastog voća po kojem je Srbija postala poznata u celom svetu istaknuto je na konferenciji za novinare organizovanoj u Privrednoj komori Srbije.

-Ideja festivala je da predstavimo, domaćoj javnosti ali i drugim gostima, ono po čemu smo poznati u svetu, a to je jagodičasto voće – malina, jagoda ,borovnica, kupina, ribizla, aronija i sve one proizvode koje izvozimo u velikoj količini. Srbija svake godine proizvede oko 100.000 tona malina od čega se veliki deo izveze. To je jedan od sektora koji je najstabilniji kada se govori o voćarstvu i Srbija je među prva tri izvoznika u svetu uz Poljsku, Meksiko i Čile. Isto je i sa smrznutim voćem, rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS.

On je dodao da će pored predstavljanja ponude voćnih proizvoda na festivalu biti održan i edukativni panel posvećen održivoj proizvodnji.

-Kroz edukativne radionice želimo da sve zanteresovane uvedemo u budućnost održive proizvodnje hrane i mogućnosti koje se nude svim zainteresovanima da postanu deo prehrambene industrije. Tema ličnog zdravlja i zdravlja planete zahteva sveobuhvatan pristup u proizvodnji i o tome ćemo govoriti na panelu, rekao je Jovanović.

Jovanović je pozvao zainteresovane izlagače da se prijave za učešće na festivalu i dodao da svi prijavljeni koji su zainteresovani za dobijanje žiga “ Čuvarkuća” imaće beplatnu prijavu za ovaj žig kao i 30 posto popusta u prvoj godini korišćenja ove oznake kvaliteta.

Belgrade Berry Festival održaće se u saradnji i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju -GIZ, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističke organizacije Srbije.