banner-image

Otvoreni Balkan sada bez granica za poljoprivredne proizvode

Nedimović je u izjavi agenciji Tanjug rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana.

Jedan od prvih poslova koji su završeni u okviru Otvorenog Balakana jesu upravo ovi poslovi iz oblasti poljoprivrede i nema više granica kada hrana prelazi granicu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, istakao je Nedimović.

On je objasnio da se hrana koja dolazi u Srbiju iz Albanije tretira kao da je poreklom iz Srbije i obrnuto, tako da se priznaju svi sertifikati.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da postoji posebna traka na graničnim prelazima za kamione, u kojoj nema zaustavljanja.

Sve ono što su nam bili problemi prethodnih godina više ne postoji i to mogu da potvrde kompanije iz sve tri zemlje. Ono što je najvažnije, 6.400 kamiona je od 3. januara, kada je počela primena Otvorenog Balkana, do 1. juna prešla preko granice, što je za 13 odsto više nego što je bilo prošle godine u isto vreme, rekao je potpredsednik Vlade.

Nedimović je dodao da bi ti rezultati bili bolji da nije bilo problema nastalih usled krize u Ukrajini i zabrane izvoza.

On je naglasio da je Srbija prva izašla u susret Albaniji i Severnoj Makedoniji da im pomogne kada je situacija sa pšenicom i kukuruzom bila teška, i dodao da se realizuju i svi ugovori za izvoz srpskog brašna u te dve zemlje.

Potpredsednik Vlade je izrazio nadu da će i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, koje na samitu u Ohridu učestvuju kao posmatrači, prihvatiti takvu saradnju u sektoru hrane i u drugim oblastima.