banner-image

Novi program pomoći zadrugama vredan pola milijarde dinara

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je prilikom posete Svilajncu da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara, koji počinje od jeseni.

Krkobabić je prilikom posete zadrugama u ovoj opštini istakao da se u razgovoru sa zadrugarima najbolje može saznati koji su njihovi problemi i potrebe, kako bi se novac usmerio na prave projekte.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić podsetio je na značaj nauke i njenu primenu u praksi, naglasivši da su zadruge okosnica opstanka i razvoja sela.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije agroekonomista Milan Prostran ocenio je da zadrugarstvo Srbije ima perspektivu, kao i da je i u ovom vremenu teške globalne krize svaki mali proizvođač važan, pre čemu će većina njih opstati samo uz pomoć zadruge.

Krkobabić je posetio Pčelarsku zadrugu „Svilamed“, koja je lane dobila 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo, kao i staru ratarsku zadrugu „Svilajnac“, kojoj je 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice.