banner-image

Mineralima i vitaminima protiv rahitisa i mišićne distrofije kod koza

Zbog visoke proizvodnje mleka, ishrana koza mora da bude potpuna u pogledu količine i kvaliteta. Nedostatak minerala i vitamina u hrani često dovodi do smanjenja proizvodnje, oboljenja, a ponekad i do uginuća. To naročito važi za podmladak.

Dokazano je da se zbog nedostatka važnih hranljivih materija u obroku, uglavnom minerala i vitamina, značajno smanjuje otpornost. Koze postaju prijemčljive na razna oboljenja. Najčešća su rahitis i razmekšavanje kostiju, kao i oboljenje mišića mladih životinja(mišićna distrofija).

Rahitis je oboljenje podmlatka. Nastaje usled nedostatka kalcijuma, fosfora i vatamina D. Kosti su bez ovih minerala mekane, pa dolazi do njihovog krivljenja, zglobovi debljaju, a pojavljuje se i hramanje.

Kod mlečnih koza dolazi do gubljenja ovih minerala iz kostiju, pa se javljaju isti simptomi kao kod rahitisa jaradi. Da ne bi dolazilo do rahitisa mladih i osteomalacije starih životinja, neophodno je da se u hrani uspostavi pravilan odnos kalcijuma i fosfora. Pored ovih minerala obolelim životinjama se daje i vitamin D.

Mišićna distrofija je takođe bolest mladih životinja.Posledica je nedostatka selena i vitamina E.Rasprostranjena je u pojedinim rejonima, najčešće brdsko planinskim, a ispoljava se otežanim i ukočenim kretanjem, ležanjem i teškim ustajanjem.

Bolest nastaje zbog promena u mišićima.Ako promene zahvate i srce, životinja može i da ugine. Iako su životinje obolele apetit im je očuvan. Oboljenje mišića najlakše je sprečiti ako se kozama u zadnjem mesecu bremenitosti daje selen i vitamin E, u vidu injekcija ili oralno.

dipl.ing.stočarstva Ivica Tomić

PSSS Vranje