banner-image

Nove pripreme za fiskalizaciju pijaca krajem godine

Uvođenje fiskalnih kasa na pijacama, koje je odloženo do kraja godine, otvorilo je i neka druga pitanja važna za pijačnu delatnost u čije rešavanje, pored reprezentativnih udruženja i Ministarstva finansija, treba da budu uključena i druga nadležna mnistarstva – građevinarstva, poljoprivrede, trgovine, istaknuto je na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu „Aktuelno stanje u komunalnoj delatnosti upravljanja pijacama i primena Zakona o fiskalizaciji u pijačnoj delatnosti“ koji su zajedno organizovali PKS i Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ ukazano je da su prioriteti u narednom periodu jačanje statusa pijačne delatnosti kao komunalne usluge koja je, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, od opšteg interesa za nesmetano snabdevanje građana svežim životnim namirinicama, kao i uključivanje ove delatnosti u agrarnu politiku Srbije.

Potrebno je naći modalitete za obezbeđivanje ulaganja u infrastrukturu, ali i za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima i preduzetnicima, kako bi ojačali kapacitete i inovativnost i time omogućili dugoročniju ponudu kupcima na pijacama, saslasni su učesnici sastanka.

Istovremeno pijace treba prilagoditi novim potrebama i zahtevima kako prodavaca, tako i kupaca i intenzivnije promovisati ova tradicionalna mesta snabdevanja velikog broja građana.

Vuk Delibašić, savetnik ministra finansija, je u svom izlaganju istakao da su nadležni državni organi i službe u svakodnevnom kontaktu sa obveznicima e-fiskalizacije i da izdavanje novih fiskalnih računa ide nesmetano, a eventualni problemi su uglavnom tehničke prirode. Govoreći o odlaganju primene za obveznike koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima do 31. decembra 2022. godine, Delibašić je istakao da je e-fiskalizacija otvorila i neka druga pitanja vezana za pijačnu delatnost.