banner-image

U Srpskom Itebeju otvorena škola za zadrugare

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić otvorio je „Drugu letnju zadružnu školu“ u Srpskom Itebeju, u opštini Žitište, i tom prilikom ocenio da zadruge čine okosnicu opstanka sela Srbije.

Krkobabić je rekao da su zadruge imperativ koji proizilazi iz malog, a usitnjenog poseda u Srbiji, i da transfer odgovarajućih znanja i novih tehnologija, uz državna ulaganja, predstavljaju realan okvir za njihov ubrzani razvoj.

Prema njegovim rečima, imamo više od 1.000 novoosnovanih zadruga i planiramo da u narednom periodu iz tog kvantiteta pređemo u novi kvalitet, pravih specijalizovanih zadruga horizontalno i vertikalno povezanih.

Trodnevnu školu sa stručnim predavanjima, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se održava u zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“, pratiće i praktični obilasci nekoliko uglednih zadruga Vojvodine.

Školu će pohađati 50 učesnika iz 20 zadruga sa teritorije cele Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić ukazao je na značaj edukacije, predavanja i stručnih skupova, ističući da moramo dovršiti rejonizaciju, menjati strukturu useva i uvesti nove tehnologije u proizvodnji.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj objasnila je da je ova letnja škola namenjena pre svega mladim ljudima koji rade u zadrugama, sa ciljem da obogate svoja znanja, steknu kontakte, razmene iskustva i primene ih u svojim zadrugama i sredinama iz kojih dolaze.