banner-image

Međunarodna konferencija PROGNOSFRUIT 2022 u Beogradu od 3. do 5. avgusta

Prognosfruit, vodeća konferencija koja okuplja proizvođače jabuka i krušaka iz cele Evrope, bide održana u beogradskom hotelu Hajat od 3. do 5. avgusta. Nakon dva uspešna onlajn događaja 2020. i 2021. godine, Prognosfruit se vraća u svom uobičajenom formatu uživo.

Organizatori konferencije Prognosfruit su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (World Apple and Pear Association – WAPA) i domaća Asocijacija Serbia Does Apples, koju je 2018. godine osnovalo devet domaćih kompanija sa ciljem promocije srpske proizvodnje jabuka na međunarodnim tržištima.

Generalni sekretar WAPA Philippe Binard je prokomentarisao:

„Radujemo se što ćemo ponovo poželeti dobrodošlicu svim učesnicima Prognosfruit-a na našem prvom događaju uživo od 2019. godine. Prognosfruit 2022 i njegov trodnevni program pružiće sjajnu priliku predstavnicima sektora jabuka i krušaka da se ponovo uživo sretnu i razmene iskustva, nakon dve godine onlajn sastanaka.“

Julka Toskić iz Asocijacije Serbia Does Apples je dodala:

„Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da ugostimo međunarodne i domaće delegate u Beogradu i u najboljem svetlu predstavimo srpski sektor jabuka i krušaka. Naš tim će se potruditi da svim gostima obezbedi nezaboravan boravak.“

Organizaciju ovogodišnjeg Prognosfruit događaja u Beogradu podržava USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu. Prognosfruit od 1976. godine objavljuje godišnju prognozu proizvodnje jabuka i krušaka za predstojeću sezonu. Osim objavljivanja prognoze, na ovogodišnjem trodnevnom događaju, okupljeni predstavnici sektora će razgovarati o situaciji u sektoru na severnoj hemisferi, kao i o globalnim perspektivama za jabuke i kruške.

Prognosfruit konferencija biće održana 4. avgusta, a dan posle, učesnici konferencije imade priliku da učestvuju u tehničkoj poseti voćnjaku jabuka kompanije Atos Fructum, na južnoj padini Fruške gore.

Program Prognosfruit 2022 konferencije i onlajn formular za registraciju učesnika dostupni su na veb stranici Prognosfruit.

Naša zemlja je jedan od najvećih proizvođača jabuka u Jugoistočnoj Evropi i još uvek povećava proizvodnju. U Srbiji se jabuke proizvode na površini od 27.000 hektara, a proizvodnja se zasniva na savremenim tehnologijama uz pomoć kojih se postižu prinosi od 60 do 80 tona po hektaru sa visokim procentom jabuka prve klase. Sorte jabuka koje se gaje u Srbiji su: Gala, Breburn, Zlatni i Crveni delišes, Greni smit, Fudži, Jonagold i brojne klupske sorte. Domaći proizvođači jabuka, članovi Serbia Does Apples, sertifikovali su svoju proizvodnju i skladištenje sa svim potrebnim standardima kvaliteta kao što su: GLOBAL G.A.P, HACCP, IFS, BRC i Sedex.