banner-image

Poljoprivreda važna za regionalni ruralni razvoj

Sa aspekta Srbije nema druge teme važnije od unapređenja poljoprivrede i prehrambene sigurnosti, izjavila je pomoćnik ministra poljoprivrede Vedrana Ilić učestvujući na 53. sednici Skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj  jugoistočne Evrope (SWG RRD).

Ilić, koja je predvodila srpsku delegaciju na sednici održanoj u periodu od 13. do 16. juna u Osijahu, Austrija, tom prilikom je rekla da poljoprivreda igra glavnu ulogu i u aktivnostima vezanim za klimu i životnu sredinu.

-Pitanje prehrambene sigurnosti ostaje najvažniji prioritet, što je posebno naglašeno u okolnostima tekuće COVID krize i dešavanja u Ukrajini“, istakla je Ilić.

Tokom  tri dana urađena je retrospektiva postignutih rezultata SWG-a u prethodnom  periodu ali i su napravljeni i prezentovani planovi aktivnosti za naredni period.

Među ključnim aktivnostima u narednom period izdvajaju se organizacija Foruma poljoprivredne politike 2022. i Godišnjeg sastanka ministara zemalja Jugoistočne Evrope.

SWG RRD (stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj  jugoistočne Evrope) je platforma za umrežavanje i regionalnu saradnju, uspostavljena tokom Foruma poljoprivredne politike 2005. godine, održanog u Severnoj Makedoniji i Srbiji u junu 2005. godine.

SWG je postupajući prema zaključcima Foruma za poljoprivrednu politiku iz Lajpciga i usvojenoj Agendi 2004. godine osnovana na osnovu zajedničke želje da se uspostavi organizacija za održivi ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi.  Kao organizacija SWG je nepolitičko telo, koje deluje u duhu prijateljstva i dobrosusedstva i unapređuje uzajamno poštovanje i poverenje, dijalog i saradnju među institucijama članicama.