banner-image

Vojvođanskim pčelarima bespovratno 30 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu, čija je vrednost 30 miliona dinara.

„Danas dodeljujemo ukupno 126 ugovora nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili podsticaje za uzgoj pčela. Sredstva koja smo opredelili veća su za pet miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, i broj prijavljenih za subvencije namenjene unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini znatno je veći nego ranijih godina. Može se očekivati da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  za tu privrednu granu u narednoj godini obezbediti više novca“, istakao je Božić prilikom današnje dodele ugovora vojvođanskim pčelarima.

Resorni sekretar je naveo da kupna vrednost investicije iznosi preko 57,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa nešto više od preko pedeset odsto sredstava.

„Kada sagledamo period od 2016. godine do sada, u podsticaje za unapređenje pčelarstva u našoj pokrajini, odnosno za nabavku opreme i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda Sekretarijat je investirao preko 150 miliona dinara“, precizirao je Božić.

Resorni sekretar je ovom prilikom podsetio na to da bespovratna sredstva po ovom konkursu  iznose do 50 odsto od  prihvatljivih troškova investicije. Kada je reč o podnosiocima prijava, među kojima su fizička lica, preduzetnici i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, potom kada se radi o ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, prema Božićevim rečima, bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova ivesticije.

Resorni sekretar je danas pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena ovoj oblasti bila što bolje upotrebljena, i kako bi se zajednički, na najbolji mogući način, unapredila ova sve profitabilnija poljoprivredna grana.