banner-image

Na berzi raste kukuruz, pšenica pada

Prvi ugovori za ječam novog roda, rast cene kukuruza, pad cene pšenice i stabilan cenovni nivo soje dešavanja su koja su obeležila nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ove nedelje aktivnost je bila veća na tržištu kukuruza, koji beleži apsolutni primat u trgovanju.

Obim prometa dostigao je 2.150 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 78.407.000,00 dinara. Na tržištu kukuruza beleži se uzlazni cenovni trend. Najviše se nudio kukuruz sa gratis lagerom tokom jula.

Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 29,30 do 31,30 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od vremena preuzimanja i gratis lagera. Krajem nedelje, tražnja kukuruza bila je na višem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,00 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,29%. Na berzi u Čikagu, cena kukuruza takođe beleži rast cene usled suvog i toplog vremena u kukuruznom pojasu. Izrazito mirna nedelja na tržištu pšenice. Ova žitarica nastavlja silazni cenovni trend i tokom ove nedelje. Ovakvo cenovno kretanje zabeleženo je usled smanjene aktivnost na tržištu, kako na strani tražnje, tako i na strani ponude. Početkom nedelje, ponuda je bila nešto veća, da bi kako je nedelja odmicala, ponuda bivala sve manja. Usled primetno male tražnje, ove nedelje je prometovano svega 50 tona ove žitarice po ceni od 39,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 0,38%. Krajem nedelje, aktivnost na ovom tržištu je u potpunosti izostala.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje nije zabeležila veće promene. Početkom nedelje, ovom uljaricom se trgovalo po ceni od 72,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. U nastavku nedelje, ponude na višem cenovnom nivou nisu naišle na odgovor tražnje. Tek krajem nedelje, berzanski ugovor je zaključen na blago višem nivou u odnosu na početak nedelje, na 72,70 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Cele nedelje, interesovanje kupaca bilo je izrazito malo. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 72,63 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,18%.

Žetva ječma dovela je do veće dinamike na ovom tržištu. Tražnja novog roda bila je povećana tokom cele nedelje i kretala se na različitim cenovnim nivoima, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,25 din/kg bez PDV-a, za ječam sa nižim
parametrima kvaliteta, dok se ječam sa HL 62kg, trgovao po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Iako je žetva u toku, ponude ove žitarice su male. Suncokretovom sačmom se trgovalo po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a.