banner-image

Veliko interesovanje Rusije za poljoprivredne proizvode iz Srbije

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije na osnovu bescarinskog sporazuma dveju država.

Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, i Patrušev sastali su se na marginama 25. peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma „SPIEF2022“.

Sagovornici su ocenili da trenutna ekonomska kriza u Evropi donosi poteškoće u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali kako su naše dve zemlje decenijama uspešno pronalazile rešenja za postojeće probleme, tako se i u ovoj situaciji traže rešenja za nastavak ove odlične saradnje.

Popović je podsetio na to da je u 2021. godini vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila blizu 419 miliona dolara, od čega je izvoz bio u vrednosti od 303,5 miliona dolara, a uvoz 115,5 miliona dolara.

On je naveo podatak da su u 2021. godini jabuke bile najznačajniji izvozni proizvod u vrednosti od 94,1 milion dolara, dodavši da je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-april 2022. godine iznosio 96,5 miliona dolara, dok je vrednost uvoza bila 37,5 miliona dolara.

Ministar je naglasio da je veoma važno uspostaviti vezu i intenzivniju saradnju naših privrednika sa najvećim trgovinskim lancima u Ruskoj Federaciji.

Popović je, takođe, rekao da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede, dodavši da Institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari i ”big data”.

Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu, objasnio je Popović i dodao da su naši partneri iz Rusije zainteresovani da ova rešenja primene u svojoj zemlji.

Patrušev je ukazao na to da postoji veliki interes ruske strane za povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda i to pre svega voća, povrća, pilećeg i svinjskog mesa, proizvoda od mesa, sireva, mlečnih proizvoda, koncentrata za sokove i veterinarskih preparata.