banner-image

Otkupljivači za pšenicu daju 38 dinara plus PDV

Ratari okupljeni u vojvođanska udruženja, oglasili su se saopštenjem dok su oni iz Braničevskog okruga izašli trakrorima na ulice, a zahtev im je jednak – da cena pšenice ovogodišnjeg roda u otkupu bude najmanje 50 dinara kilogram i da subvencije po hektaru budu slične evropskim. Kako se može čuti od velikih trgovaca, od toga teško da će nešto biti budući da se situacija na tržištu menja i cena pšenice pada. Za Agrosmart su veliki otkupljivači rekli da je realna otkupna cena koju mogu dati – 38 dinara plus PDV. 

-Padaju cene poljoprivrednih proizvoda. I nije razlog za to isključivo rat u Ukrajini, ima tu i špekulacija. Ukrajina izvozi od šest do sedam odsto svetske pšenice, na petom je mestu na globalnom tržištu kao izvoznik ali cena je skočila više od sto posto i tu nema logike – kažu predstavnici domaćih trgovačkih kompanija.

Napominju da se sada pšenicom trguje po 340 evra za tonu „na fobu“ za isporuke jul i avgust. Dodaju da postoji mogućnost da će hlebno zrno biti još jeftinije jer se iz Ukrajine ipak vuče žito, baržama u Konstancu i pretovara se u velike brodove.

S druge strane poljoprivrednici apeluju na otkupljivače i nadležne da otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora bude najmanje 50 dinara kilogram jer su imputi porasli za 20 do 300 posto i time znatno poskupeli proizvodne troškove.

Žetva pšenice će početi za desetak dana, a struka procenjuje da će rod biti između tri miliona tona i 3,2 miliona tona.
S obzirom da godišnje u Srbiji potrošimo oko milion i po tona hlebnog žita, te da imamo i znatne prelazne zalihe, ostaje nam najmanje dva miliona tona za izvoz.

Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović izjavila je da se očekuje rod pšenice nešto niže nego lane, ali da još postoje problemi sa izvoznim kvotama i s logistikom, a da u novu žetvu ulazimo sa zalihama od 700.000 tona.

Sabović je rekla Tanjugu kako je žetva ječma počela na pojedinim parcelama, uz očekivani rod od oko 4,8 tona po hektaru, što je nešto manje od prošlogodišnjeg.

S. K.