banner-image

U Novom Sadu počela najveća svetska konferencija o suncokretu

U Novom Sadu je otvorena 20. Međunarodna konferencija o suncokretu – ISC 2022 (International sunflower assosiation 2022), najveća ove vrste u svetu, u organizaciji novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prenosi RTV.

Na Konferenciji u Master centru Novosadskog sajma je prisutno preko 450 istraživača i stručnjaka iz više od 30 zemalja celog sveta.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je naučna institucija od posebnog značaja u Republici Srbiji u kojoj je još daleke 1978. godine stvoren prvi hibrid suncokreta u svetu.

„Cilj Konferencije je da vidimo koji su to prvaci u kojima idu naučna istraživanja, ali i ono što će se primeniti u proizvodnji jer su cene suncokreta na svetskom tržištu jako porasle, a polovina proizvodnje je ugrožena zbog zbivanja u Ukrajini.

Zato je suncokret kultura u koju se sve više ulaže i sve to mora biti praćeno novim tehnologijama. Institut je bio uvek pionir u novim tehnologijama, stvorili smo prvi hibrid, borili se sa prvim bolestima, tako da ne samo da pratimo već i pokrećemo svetske trendove“, rekao je dr Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture Instituta, predsednik organizacionog odbora Konferencije i predsednik borda Međunarodne asocijacije za suncokret (ISA).

Poseban kuriozitet je to da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu prvi put u istoriji održavanja Konferencije odabran i prepoznat da bude domaćin po drugi put, što govori o značaju Instituta, u svetskim okvirima, kada su u pitanju istraživanja na suncokretu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo podržali ovakav jedan međunarodni skup, a podržavaćemo i sve ostale, jer je posle izazova pandemije važno da se naučnici sretnu uživo i razmene iskustva i znanje.

Posebno mi je drago što je organizator naš naučni institut jer doprinos koji oni donose naučnoj zajednici, ali i privredi i mi ćemo nastaviti da ulažemo u nauku i u mlade kadrove“, izjavila je Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konferencija traje do 23. juna 2022. godine, a poslednjeg dana održavanja, u sredu, biće organizovan Dan polja suncokreta u okviru Odeljenja za suncokret.

Tom prilikom biće prikazana svetska kolekcija hibrida suncokreta, kao i najveća kolekcija divljih vrsta suncokreta u Evropi koja je, kažu na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, izuzetno važna za dalje genetsko istraživanje i stvaranje novih hibrida suncokreta u uslovima sve većih izazova usled klimatskih promena i novih bolesti koje napadaju ovu globalno važnu industrijsku biljku.