banner-image

Aternativni izvori energije: U Petrovcu na Mlavi otvoreno solarno postrojenje

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković prisustvovala je danas svečanosti povodom puštanja u rad novoizgrađenog solarnog postrojenja fabrike „Eko step pelet“ u Petrovcu na Mlavi.

Atanasković je tom prilikom istakla da se Strategijom industrijske politike od 2021. do 2030. godine i Akcionim planom za njeno sprovođenje od 2021. do 2023. godine, koji je Vlada usvojila na predlog resornog ministarstva, nastoji da se poveća konkurentnost industrije naše zemlje.

Ona je, naglašavajući da je domaća privreda generator sveukupnog napretka naše zemlje, pozdravila izgradnju solarne elektrane i čestitala predstavnicima kompanije početak nove faze zelenog poslovanja i održivog razvoja.

Dugoročni cilj zelene transformacije privrede je očuvanje likvidnosti privrednih subjekata poslovanjem u skladu sa principima održivog razvoja, objasnila je ministarka i napomenula da Strategija industrijske politike posebnim merama pruža podršku upravo primeni zelenih tehnologija u industriji i privredi.

Prema njenim rečima, današnjim, prvim solarnim kilovatima, fabrika „Eko step pelet“ potvrđuje da nije samo jedan od garanta snabdevenosti ogrevnim materijalima za domaćinstva širom Srbije, već i partner Ministarstva privrede u realizaciji pomenute strategije.

Fabrika „Eko step pelet“ kupljena je iz stečaja 2017. godine. Nosilac je žiga „Čuvarkuća” Privredne komore Srbije, kojim potvrđuje da sirovinama iz naše zemlje snabdeva tržište proizvodima koji su 100 odsto domaćeg porekla.