banner-image

Miholjski susreti sela počinju od 1. jula

Miholjski susreti sela ove godine okupiće, kako je izjavio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi. Manifestacije će se održavati od 1. jula do 1. decembra ove godine.

Ministar je danas potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić istakao je da je ova manifestacija prošle godine oživela pusta sela Prijepolja, da se pamti i o njoj priča.

-Došli su i naši ljudi iz inostranstva da učestvuju, a već su uveliko u toku pripreme za ovogodišnje susrete, rekao je Babić.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike. Takmiče se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima – izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.