banner-image

Banatski ratari traže hitno ukidanje zabrane izvoza i višu cenu žitarica

Savez udruženja poljoprivrednika Banata zahteva hitno ukidanje zabrane i višu otkupnu cenu žitarica, srazmernu troškovima proizvodnje.

Zabrana izvoza poljoprivrednih prozivoda veštački obara cenu žitarica, što ratare dovodi na ivicu egzistencije, poručili su banatski ratari posle sastanka na kom se analizirala cena proizvoda na domaćem tržištu i na svetskim berzama.

“Zbog zabrane izvoza, veštački dolazi i do viškova na tržištu. Na taj način se namerno spušta cena proizvoda i a ratari se dovode u bezizlaznu situaciju i pitanje je da li će moći da nastave sa proizvodnjom”, rekao je za N1 predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Kleut kaže i da je cena poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu daleko ispod realne, i znatno niža u odnosu na region, gde su žitarice skuplje i do 100 evra po toni. Podseća da su ove godine ratari imali rekordne troškove proizvodnje, zbog skoka cena nafte i mineralnog đubriva, kao i da su već godinama na ivici rentabilnosti, jer za razliku od poljoprivrednika u zemljama regiona, srpski paori nemaju podršku države u vidu subvencija.

“Država nije uradila ništa da zaštiti poljoprivrednike. Godinama unazad opterećeni smo poljoprivrednim kreditima, nemamo subvencije, nemamo regresirano gorivo.” kaže Kleut.

Dodaje da Savez traži hitno otvaranje trzišta poljoprivednih proizvoda, kao i plaćanje proizvoda po realnim berzanskim cenama kakve su u regionu.

“U suprotnom, mnogi poljoprivrednici već sledeće godine neće moći da obnove proizvodnju na svojim imanjima”, rekao je Kleut za N1.