banner-image

Vijentam stvorio i primenjuje vakcinu protiv afričke kuge svinja

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo.

Ovaj virus koji je inače bezazlen za ljude, desetkovao je polulacije svinja u Vijetnamu 2019.godine, a milioni životinja ubijeni su nakon izbijanja epidemije u Mongoliji, Kambodži, Hong Kongu i kontinentalnoj Kini.

Kao posledica ovoga, cena svinjetine je drastično porasla, a Vijetnam je najviše pogođen ovom bolešću u Jugoistočnoj Aziji.

-Proizvodnja i komercijalna registracija vakcine je istorijski događaj. Sigurno da ćemo proizvoditi vakcinu protiv svinjske kuge za domaću prevenciju i takođe je cilj da je izvozimo, navodi zamenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Phung Duc Tien.

Međutim, zvaničnici nisu dali vremenski okvir za uvođenje vakcine ili bilo kakve naznake o kapacitetima Vijetnama da je proizvede u velikom obimu. Od 2020. vijetnamski istraživači su radili sa naučnicima iz Sjedinjenih Država na NAVET- ASFVAC.

Institut za poljoprivredna istraživanja Ministarstva poljoprivrede SAD je poslao zvanično pismo Odeljenju za zdravlje životinja Vijetnama potvrđujući da je vakcina NAVET-ASFVAC bezbedna i efikasna.

Imunitet dobijen vakcinom traje šest meseci.

Zvanična dozvola za promet za Vijetnam izdata je početkom juna a u upotrebu je pušteno prvih 600.000 vakcina. Ukoliko se dobro pokažu,  vakcinacija će se dozvoliti u čitavom Vijetnamu.

S. K.