banner-image

Vaučeri za odmor vredni 15.000 dinara i za poljoprivrednike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je u obraćanju javnosti, kojem su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, da će ukupno povećanje penzija, zaključno sa 1. januarom naredne godine, iznositi 19,1 odsto.

On je, takođe, rekao i da očekuje značajno uvećanje minimalne zarade, koju će pratiti dvocifren rast plata u javnom sektoru, podsetivši na to da 15. avgusta počinju razgovori poslodavaca i sindikata, oko cene minimalne zarade.

Gledaćemo da najveći deo troškova minimalne zarade država preuzme na sebe, što će značajno uvećati i prosečne zarade, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je fleš procena međugodišnje inflacije između 9 i 9,2 odsto, najavivši novu podršku za oko 200.000 građana, koji budu ispunili uslove, u vidu vaučera u vrednosti od 15.000 dinara, za odmor u Srbiji.

To je ekskluzivna vest na kojoj smo radili dugo i mnogo ćemo novca u to uložiti, rekao je Vučić i objasnio da će vaučere moći da dobiju penzioneri – svi koji su ostvarili pravo na penziju u Srbiji i inostranstvu, nezaposleni, đaci, studenti, nezaposleni prijavljeni na biro Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, vaučere će moći da dobiju i  korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade, prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to ostvaruju po zakonu o socijalnoj zaštiti i u skladu sa zakonom o PIO, kao i svi radnici čija plata ne prelazi 70.000 dinara.

Kako je najavio, vaučere će moći da dobiju i ratni i civilni vojni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno, zatim oni koji imaju pravo na naknadu za porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u registar gazdinstava.