banner-image

Počela žetva uljane repice, proizvođači zadovoljni rodom i cenom

Na vojvođanskim poljima, počela je žetva uljane repice, čiji prinosi u atarima variraju i iznose od 2,5 do preko 3 tone po hektaru, u zavisnosti od toga kako su primenjene agrotehničke mere i da li je u kritičnim fazama razvoja biljaka bilo padavina.

Pod tom ozimom kulturom, kako se procenjuje, u Srbiji je zasnovano oko 30 hiljada hektara.

Na području delovanja Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola, uljanom repicom je posejano oko 5 hiljada hektara, što su uobičajene setvene površine, kaže agronom Marta Barčik dodajući da je žetva te biljne vrste počela u njihovim atarima, a da prinosi iznose do 3 tone po hektaru, kao i da je manjak padavina uticao na niži rod.

-Veliki prinos očekujemo, oko 3 tone po hektaru, što je zadovoljavajuće, kada gledamo i otkupnu cenu ove godine“, kaže Marta Barčik, agronom u PSS Bačka Topola.

-Prinosi su 2 do 3 tone po hektaru, zavisi gde je i koliko bilo padavina u atarima. Otkupna cena je 90 dinara za kilogram što je zadovoljavajuće za nas, smatra Nikola Banjanin iz Bačkog Sokolca.

Uputili smo se i do Zemljoradničke zadruge „Bačka“ u Bačkoj Topoli, koja sa kooperantima ima ugovorenih oko 150 hektara pod uljanom repicom. Direktor Branko Dudić kaže da su prinosi nešto niži zbog nedostatka padavina i da poljoprivrednicima nude dva modela otkupa uljane repice.

90 dinara je konačna cena za uljanu repicu, a akontna cena je 86 dinara za kilogram i kooperanti mogu da odluče da li će da se odmah obračunava za 90 dinara ili da čekaju pa da vide kakva će cena biti dalje, objašnjava Branko Dudić iz Zemljoradničke zadruge „Bačka“ u Bačkoj Topoli.

Zahvaljujući dobro opremljenoj mehanizaciji na poljoprivrednim gazdinstvima, u zadrugama i poljoprivrednim kompanijama, očekuje se da se žetva uljane repice u atarima Bačke Topole, završi za desetak dana.

Izvor:RTV