banner-image

Useve lubenice zaštititi od antraknoze i pepelnice

Na području Vojvodine, usevi lubenica se nalaze u fazi cvetanja i razvoja ploda. Pregledom useva lubenica, uočeno je prisustvo simptoma dva oboljenja, antraknoze i pepelnice, prenosi portal Prognozno-iyveštajne službe (PIS).

Foto:PIS

Gljiva koja prouzrokuje antraknozu napada sve nadzemne organe biljke. Na listovima se simptomi bolesti pojavljuju u vidu okruglastih pega sivkasto-mrke boje u okviru kojih dolazi do sušenja tkiva.

Usled jačeg napada dolazi do potunog sušenja listova. Na plodovima se obrazuju mrke pege u okviru kojih je tkivo uleglo. Kroz ove otvore dolazi do prodiranja patogena prouzrokovača različitih vrsta truleži, te napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost.

Simptomi pepelnice se javljaju na lišću lubenice u vidu bele navlake. Iako plodovi ne mogu direktno da budu napadnuti, zaraženo lišće se suši usled čega se prinos smanjuje i na plodovima se usled direktne izloženosti suncu javljaju ožegotine i prevremeno sazrevaju. Uslovi u proizvodnji lubenica koji su za nama, a koje je obeležilo toplo vreme sa lokalnim padavinama je pogodovalo razvoju prouzrokovača bolesti.

U usevima gde se uoče simptomi bolesti na lubenicama, preporučuje se primena nekog od fungicida: atlas, aktivna materija ciprodinil+fludioksonil, u dozi1 kg/ha, takodje i quadris top, aktivne materije azoksistrobin+difenokonazol, u dozi 0,75-1 l/ha. preporučuje se i preparat teatar plus, aktivna materija  azoksistrobin+difenokonazol, doza 1 l/ha.

U najavi je izuzetno toplo vreme bez padavina. U takvim uslovima može doći do ubrzanog razvoja grinja. Štetočina iz ove grupe koja se svake godine javlja na lubenicama je obični paučinar. Sada je pravi momenat da se pregledaju usevi na prisustvo grinja. Posebnu pažnju treba obratiti na obodne delove parcela odakle najpre kreće migracija grinja u useve.

Po potvrdi njihovog prisustva, preporučuje se primena nekog od registrovanih akaricida kao što je uranus, etoksazol, u dozi od 0,5 l/ha, te abastate, abamektin  u dozi 0,05-0,1%