banner-image

Pad cena kukuruza, pšenicе, uljane repice i soje na berzi

Pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležio je proteklu nedelju na Produktnoj berzi.

Veća dinamika na berzanskom tržištu dovela je do povećanog obima trgovanja. Najviše se trgovalo kukuruzom i uljanom repicom.

Ove nedelje ukupno je realizovano 10.490 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 519.349.150,00 dinara.

Iako je početak nedelje ukazivao na smanjenu aktivnost, kako je nedelja odmicala tržište kukuruza bilo je sve aktivnije. Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled veće zainteresovanosti kupaca, došlo do rasta cene, te se krajem nedelje kukuruzom trgovalo po 31,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,23 din/kg bez PDV-a, što statistički predstavlja pad od 5,04%.

Mirna nedelja na tržištu pšenice. Početkom nedelje, ugovor za pšenicu novog roda realizovan je po ceni od 37,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda je bila na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju, te nije došlo do trgovanja velikim količinama. Krajem nedelje, pšenica je trgovana po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Trgovanje starim rodom je izostalo. Ponder cena za novi rod iznosi 35,17 din/kg bez PDV-a, što je pad cene od 7,46%.

Usled manje tražnje sojinog zrna, cena ove uljarice beleži negativan trend. S druge strane, ni na strani ponude nije bilo izrazito većeg interesovanja. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 68,50 do 69,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 68,75 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 5,28%.

Na tržištu uljane repice, tokom cele nedelje bila je primetna povećana tražnja. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 660,00 do 680,00 €/t, na paritetu FCA, dok se na paritetu CPT trgovala u širokom cenovnom rasponu od 610,00 do 680,00 €/t. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 79,01 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 7,17%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Rejting useva se ocenjuje 67% dobro do odlično, u odnosu sa 70% prošle nedelje. Cene kukuruza bila je pod blagim pritiskom jer se očekuju povoljne kiše u kukuruznom pojasu. Prema USDA izveštaju, povećane su površine pod kukuruzom za 89,9 miliona ejkra na račun soje sa 88,33 miliona ejkra. Rejting useva soje je sa prošlonedeljnih 68% pao na 65% dobro do odlično. Cena u Čikagu je rasla, jer se očekivalo smanjenje površina

Procenjuje se da je žetva ozime pšenice dostigla 4% u SAD-u. Uvoz uljane repice u EU dostigao je 5,27 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 6,51 milion tona. Očekuje se da se rod uljane repice poveća u odnosu na prošlu godinu na 18,5 miliona tona. Krajem nedelje su cene uljane repice na Evronekstu rasle. Očekuje se da će se žetva u Francuskoj brzo nastaviti, jer se vremenske prilike poboljšavaju. Međutim, krajem nedelje, nevreme je zahvatilo veliki deo ove zemlje i prekinulo žetvu.