banner-image

Proizvodnja cvekle nije skupa, a daje dobar rod i zaradu

U ratarskoj proizvodnji trenutno je najvažnije da se obavi žetva žita i ječma čiji prinosi se već uveliko skidaju.

Povrtari su takođe zaokupljeni novi rodom, ali ima i onih koji čekaju da skinu jedan usev, da bi odmah posejali drugi.

Tako će Nikola Žeravica iz Novog Miloševa kod Novog Bečeja čim završi sa žetvom ječma posejati cveklu čiji rod će skinuti već krajem oktobra. Cveklu posejanu u martu krenuće da vadi ovih dana, čim požanje ječam.

Žeravica je profesionali proizvođač cvekle u čiju proizvodnju se upustio na zahtev industijskih otkupljivača.

– Pre dve,tri godine krenuo sam da sejem cveklu, dva puta godišnje, početkom marta i u leto i celokupan rod prodam velikim kupcima Mada je cvekla bogata vitaminima, antioksidansima, prirodnim šećerima… i  preporučuje se u ishrani  veliki povrtari je ne mogu prodati na pijacama , pošto se slabo kupuje  pa da nije bilo zahteva iz industrije ne bih je radio – navodi Žeravica. – Kao i svakoj biljci, kaže, i cvekli treba smena kiše i sunca, pa zato, ako se planira ozbiljna proizvodnja, bez sistema za navodnjavanje ne vredi kretati u posao.

On naglašava da cvekla nije zahtevna, tri do četri puta tokom sazrevanja treba je tretirati, dok visina ulaganja zavisi od semena koje će se koristiti, pošto ima i domaćih i stranih sorti. Ali po hektaru ne treba više od 1.000 evra, a može se dobiti od 30 do 50 tona.

Povrtar iz Mola u opštini Ada Zoltan Lajko ističe da je cvekla ove godine ekstra kvaliteta, a to znači da ima slasti i lepu crvenu boju.

– Sve radim mašinski, od setve , do vađenja – naglašava Žeravica. I bez obzira na to što je potrebna mehanizacija cvekla je isplativa. Ne samo zbog cene, lane je naveliko koštala za industriju od 14 do15 dinara, već i zato što joj treba svega 60 do 65 dana dok ne završi vegetacioni period, i što tokom godine se može dva puta sejati.

– Onaj ko je posejao tokom marta i početkom aprila sada ima odličan rod. Bilo je puno sunčanih dana što je doprinelo da cvekla ima odličan ukus, ali smo i navodnjavali jer bez sistema za navodnjavanje više nema ne samo cvekle već povrća uopšte.

Lajko kaže da cveklu prodaje od kuće trgovcima koji drže piljarnice, marketima i na pijaci. Kilogram  konzumne cvekle je sada na pijacama od 70 do 80 dinara, a u pakovanjima od četiri i pet kilograma od 40 do 50 dinara. Za industriju trenutno je cvekla 17 i 18 dinara kilogram.

Izvor:Dnevnik