banner-image

Međunarodno priznanje za kvalitet i autentičnost: Prokupac dobio svoju čašu

Crvena vina od prokupca, sorte duboko ukorenjene u istoriju srpskog vinarstva, dobila su posebno međunarodno priznanje i stala rame uz rame sa nekim od najcenjenijih i najtraženijih svetskih vina.

Čaša vrhunskih performansi od najfinijeg kristala, namenjena tipovima vina Barolo i Barabersco, kao i pino noarima iz velikih aplacija Burgundije kao što su Echézeaux, Chambolle Musigny, Vougeot, Nuits Saint Georges, Pommard i Vosne-Romanée, odabrana je kao savršena čaša i za prokupac. Čašu je proizvela austrijska kompanije Riedel, apsolutni lider na globalnom tržištu vinskih čaša. Time je prokupcu, kao i vinarima i vinskoj tradiciji Srbije odato priznanje za autentičnost i kvalitet koji može da se takmiči sa najboljim vinima sveta.

Zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, prva količina specijalno brendiranih Prokupac Riedel Performance čaša već je stigla u Srbiju, a distribucija počinje od 5. jula, kada će Stefano Canello, potpredsednik kompanije Riedel, posetiti Beograd i predstaviti čašu i njene performanse profesionalcima iz vinskog posla, somelijerima i ugostiteljima.

Tokom jula meseca prve čaše će naći put do vinarija i ugostitelja koje imaju prokupac u ponudi. Čaša je postala deo Riedel kataloga koja se koristi širom sveta, što je još jedan način za promociju prokupac vina.

Prokupac je sorta vinove loze koja je u poslednjoj deceniji prošla kroz pravu renesansu, danas vrednovana kao jedna od najperspektivnijih autohtonih sorti Evrope. Od prokupca se proizvode upečatljiva crvena vina sa puno voćnog i začinskog karaktera, koja dolaze u nekoliko različitih stilova, sposobna za dugo odležavanje i razvoj u boci. To su prepoznali i neki od najuglednijih vinskih stručnjaka iz sveta, pa prokupac godinama unazad na takmičenjima biva vrednovan najvišim ocenama, trofejima i medaljama. Prokupac je prva autohtona sorta iz Jugoistočne Evrope koja je dobila svoj međunarodni dan, pa se svakog 14. oktobra širom Srbije i sveta, nizom manifestacija, degustacija i festivala obeležava Dan prokupca.