banner-image

Zaštitite na vreme šljive od šljivinog smotavca i truleži

Na području Vojvodine šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u završnim fazama razvoja ploda do početka sazrevanja ploda.

Kako prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS), pregledom zasada šljiva uočeno je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca. To je najznačajnija štetočina šljive u našim proizvodnim uslovima.

Štete prave larve koje se ubušuju u plodove. U plodovima se hrane mesom ploda, a napadnuti plodovi se prepoznaju po smolotočini koja curi iz njih.

Infestirani plodovi prestaju da se razvijaju, dobijaju ljubičastu boju, prevremeno sazrevaju i opadaju.

Na području Vojvodine u toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi te štetočine u plodove, proizvođačima se preporučuju hemijske mere zaštite registrovanim insekticidom afirm opti, aktivne materije emamektin-benzoat, u koncentraciji 2,5 kg/ha, uz obaveznu karencu od 7 dana.

U fazama sazrevanja plodovi su osetljivi na infekciju od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži. Za područje ApP Vojvodine od petka se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za infekciju  navedenim patogenima.

U cilju zaštite plodova preporučuje se primena fungicida flux, aktivne materije fludioksonil u dozi od 1 l/ha i karencom 3 dana.

Posebnu pažnju na suzbijanje gljiva iz roda monilinija treba da obrate prizvođači koji su orijentisani ka izvozu, jer jedna od tih gljiva ima karantinski status u nekim zemljama gde se izvozi naše voće.

Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata! Zbog visokih dnevnih temperatura sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.